En demonstrant kaster stein mot det israelske gjerdet ved Gazastripen fredag. Foto: Adel Hana / AP / NTB scanpix

Fem palestinere skutt og drept i nye Gaza-demonstrasjoner

Fem palestinere har mistet livet i nye, voldsomme demonstrasjoner på Gazastripen, ifølge helsedepartementet i enklaven.

Israel sier at rundt 10.000 «demonstranter og bråkmakere» er samlet langs Gaza-grensen fredag, og at noen av dem satte fyr på dekk, mens andre kastet granater.

Fire av de fem drepte palestinerne var i alderen 22 til 27 år. De ble skutt på ulike steder langs det tungt bevoktede gjerdet mot Israel i ettermiddag, ifølge helsedepartementet på Gazastripen. Ytterligere 85 mennesker er såret i forbindelse med protestene, ifølge departementets talsmann Ashraf al-Qudra.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Palestinere har holdt nesten ukentlige demonstrasjoner på Gazastripen siden mars. De krever blant annet å få vende tilbake til områdene hvor staten Israel ble opprettet i 1948.

Israel anklager Hamas for å utnytte demonstrasjonene til å infiltrere Israel eller angripe israelske soldater og sivile.

Over 200 palestinere er skutt og drept og tusenvis er såret av israelske soldater siden protestbølgen begynte 30. mars. Blant de drepte er det flere barn, helsearbeidere og pressefolk. Én israelsk soldat er i samme periode skutt og drept av en palestiner ved grensa til Gazastripen.

Les også
Israel vil slippe inn drivstoff til Gazastripen
Les også
HRW anklager palestinske sikkerhetsstyrker for tortur
Les også
– Minst 130 såret i nye Gaza-demonstrasjoner
Les også
Der Jernkuppelen ikke beskytter
Les også
– Jødiske turister bør få stemme i Israel