TAKKER ISRAEL: – Forbindelsen til Israel ga meg kraft til å kjempe for jødenes rettigheter og for rettighetene til andre som ble nektet frihet, sier Natan Sharansky.

Israelsk pris til sovjetisk dissident

Natan Sharansky tildeles neste års Genesispris, ofte kalt «den jødiske nobelprisen».

I begrunnelsen skriver priskomiteen at Sharansky har hatt et livslangt engasjement for menneskeretter og politisk frihet. Han har også brukt livet sitt til å tjene det jødiske folk og staten Israel.

Fengslet i Sibir

Sharansky var en såkalt «refusenik». Dette var et uformelt russisk uttrykk for personer i tidligere Sovjetunionen, som ble nektet muligheten til å emigrere.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han ble født av jødiske foreldre i ukrainske Donetsk. Etter studier i Moskva, ble han en av Sovjets mest kjente menneskerettighetsaktivister, men i 1977 ble han anklaget for landsforræderi og for å ha spionert til fordel for USA. Han ble dømt til tre års fengsel og ti års hardt straffarbeid i Sibir.

Høyrepolitiker

I 1986 ble han sluppet fri gjennom en spionutveksling. Han flyttet da til Israel, hvor han engasjerte seg på høyresiden i israelsk politikk. Fra 1996 til 2005 hadde han en rekke ministerposter i israelske regjeringer.

I 2009 ble han valgt til formann i Jewish Agency, verdens største ideelle jødiske organisasjon, et verv han hadde til 2018. I disse årene jobbet han med tiltak for å bekjempe antisemittisme verden over.

Nåværende leder, Isaac Herzog, sier til israelske medier at Sharansky er en sann jødisk helt og et fantastisk menneske.

Takker Israel

I forbindelse med tildelingen uttrykker Sharansky sin takknemlighet overfor den jødiske staten.

– Jeg vokste opp som en assimmilert jøde i Sovjet, men takket være Israels eksistens ble jeg klar over min jødiske identitet. Forbindelsen til Israel ga oss refusenikker kraft til å kjempe for jødenes rettigheter og for rettighetene til andre som ble nektet frihet, sier Sharansky til nyhetsbyrået JNS.

Han vil motta prisen under en seremoni som vil bli holdt i Jerusalem 18. juni neste år. Med prisen følger én million dollar, som Sharansky sier han vil donere til en «verdig sak»..

Oppstyr i 2018

Genesisprisen ble opprettet i 2012 for å «ære ekstraordinære personer for deres fremragende profesjonelle resultater, bidrag til menneskeheten og forpliktelse på jødiske verdier».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Blant tidligere mottakere er filantropen Robert Kraft, fiolinisten Itzhak Perlman og New York-ordfører Michael Bloomberg.

I 2018 vakte det oppsikt da skuespilleren Natalie Portman nektet å komme til utdelingen, siden Benjamin Netanyahu etter planen skulle overrekke prisen til henne.

I en kommentar sa hun at hun ikke ønsket å bli forbundet med den israelske statsministerens politikk.

Les også
Dette er mannen som utfordrer NetanyahuGideon Sa'ar
Les også
Stortingsflertall krever endringer i palestinsk skolepensum
Les også
Antisemittisme hos en av fire europeere
Les også
Honduras flytter ambassaden til Jerusalem
Les også
Israelsk politi: Terrorangrep i Jerusalem avverget
Les også
Eldgammelt jødisk nabolag skal få nytt livHebron