ISLAND: Aron Hinriksson (t.h.) leder pinsebevegelsen på Island.

Prekener oppleves lenger fra salen enn talerstolen

Amerikansk forskning uroer norsk pinseforkynner.

Prekenen oppleves lenger hvis du sitter i salen, enn hvis du står ved talerstolen, viser en undersøkelse utført av det det baptist-eide forskningsinstituttet LifeWay Research i USA.

En av tre som svarte på undersøkelsen, tror prekenen varer bortimot en time. Pastorene derimot, er av en annen oppfatning. De tror ikke talene deres var lenger enn 40 minutter, ifølge undersøkelsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Pastorer og forkynnere i den norske pinsebevegelsen skiller seg ikke fra den amerikanske undersøkelsen, mener forkynner Joakim Skavern, som har uttrykket seg om temaet tidligere, både i Korsets Seier og i samtale med gudstjenestegjengere og forkynnere.

– Jeg synes ikke resultatene er overraskende i det hele tatt. Min erfaring er at flere synes at man kan stramme inn talene, sier han.

Skavern understreker at dette bare er hans subjektive oppfatning, basert på samtaler med talere og de som vanligvis hører på. Han etterlyser derfor en tilsvarende undersøkelse i Norge som kan bekrefte eller avkrefte oppfatningen hans.

– Jeg tror det er vikrig å basere menighetsdriften på innsikt, på hva menneskene trenger, og deretter tilpasse oss det, ivrer han.

Glemmer Gud

Et av motargumentene Skavern hører fra forkynnere som er uenige med ham, er at de ønsker å la seg lede av Den hellige ånd - som ifølge dem selv ikke forholder seg til et manus på 20 minutter.

De frykter at det blir vanskelig å la seg lede fra oven, hvis de skal lytte for mye til menneskene i salen.

Studien, som tar for seg protestantiske pastorer og kirkegjengere i USA, peker imidlertid på andre grunner til at tilhørerne kan oppleve at talene drar ut i tid.

LifeWay Research-direktør Scott McConnel forklarer overfor det kristne magasinet Relevant:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det kan ha å gjøre med ulike oppfatninger av elementene en gudstjeneste har.

– For eksempel kan pastorer komme med kunngjøringer, lese fra Skriften og lede en nattverd, noe som kan føre til at kirkegjengerne opplever at budskapet i seg selv er lenger.

FORFATTER: Joakim Skavern, produsent og regissør i TV Inter

Utdanningsnivå avgjørende

En faktor som ser ut til å påvirke lengden på prekenen er pastorens utdanningsnivå. Jo kortere formell utdanning, jo lenger prekener, og motsatt: pastorer med master- eller doktorgrad har større sannsynlighet for å holde kortere prekener.

Skaverns erfaring er at talerens alder er vel så avgjørende for talelengde, som utdanningsnivå.

– Har du vært forkynner i 40 år er det mye vanskeligere å endre seg. Flere i den eldre garde er ikke vant med å tenke de skal lytte til dem de taler for. Å gjennomføre en markedsundersøkelse i menigheten er nok fremmed tankegods for noen, mener den unge forkynneren.

Korona-inspirasjon

Funnene i den amerikanske undersøkelsen viser at de som går på gudstjeneste ikke bare ønsker seg kortere taler.

Èn av fire respondenter oppgir i tillegg at de ønsker kortere gudstjenester. LifeWay Research-direktøren påpeker:

– Mange pastorer har nok hatt kortere gudstjenester online under koronapandemien.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Betyr det at gudstjenestegjengere alltid foretrekker kortest mulig prekener? Ikke nødvendigvis, ifølge LifeWay Research-rapporten.

Forventer endring

Bare 14 prosent av respondentene blant kirkegjengerne oppgir at de foretrekker 20-minutters prekener. Likevel er det enda færre som vil ha det lengste alternativet på inntil 50 minutter. De aller fleste foretrekker den gyldne middelvei på 20 til 40 minutter.

Skavern er blant dem.

– Heller 20 minutter med en tale som alle lytter til enn 45 minutter der folk ikke lenger følger med, sier han.

– Hvor realistisk er det at lengden på norske prekener blir reduserte til halvparten nå i kjølvannet av online-gudstjenestene?

– Jeg tror mange pastorer og forkynnere har fått seg en aha-opplevelse når de har sett seg selv tale på nett, påpeker pinseforkynneren.

– Flere blant de yngre forkynnerne tror jeg ønsker og klarer den omstillingen, men da må vi snakke om det og utfordre hverandre, oppfordrer Joakim Skavern.