FOLKEFEST: Ski-helgen i Holmenkollen i mars samler hvert år flere tusen tilskuere. Her fra et tidligere verdenscuprenn.

Tilbyr rusfri sone under skandaleforfulgt skifest

Holmenkollen Skifestival har blitt omtalt som en «fyllefest». Nå oppfordrer arrangøren til mer måtehold.

Til helgen samles verdenseliten i langrenn, hopp og kombinert til konkurranser i Holmenkollen i Oslo.

De tradisjonsrike rennene er kjent for å være en stor folkefest, men flere år har skandaler i forbindelse med alkohol og rus overskygget arrangementet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I 2022 brøt det ut slåsskamper langs løypene blant overstadig berusede tilskuere. Politiet måtte legge enkelte i håndjern.

Til Avisa Oslo sa operasjonsleder Tore Solberg forteller til Avisa Oslo at det «dessverre er blitt en skikkelig fyllefest der oppe.»

I forkant av årets Holmenkollen-helg inviterer organisasjonene Idrett Uten Alkohol og Kristen Idrettskontakt (KRIK), i samarbeid med Holmenkollen Skifestival, til rusfri sone for publikum.

VEMUND SØDAL: Aktivitetsansvarlig i prosjektet om rusfri sone for KRIK under Holmenkollen Skifestival, Vemund Sødal.

– Idrett handler i stor grad om fellesskap, glede og inkludering. Vi løfter opp disse verdiene, og vil at de skal stå i sentrum i vår del av festen i Holmenkollen, sier aktivitetsansvarlig i prosjektet, Vemund Sødal fra KRIK i en pressemelding.

Fem år langt samarbeid

KRIK og Idrett Uten Alkohol gikk sammen allerede i 2019 for å skape et rusfritt publikumsområde i Holmenkollen sammen med arrangøren.

Tilbudet kom etter skandaleåret 2018 hvor folkefesten endte i fyll, angrep på politiet og over hundre skadde.

Fra før har KRIK hatt sitt eget opplegg tidligere, men da på egen hånd.

OPPRYDDING: Frivillige samler inn søppel og rydder opp etter skandalearrangementet i Holmenkollen 2018.

Målet til organisasjonene var å tilby publikum et trygt, hyggelig og rusfritt henge- og heieområde der idretten og idrettsgleden står i sentrum.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Denne ambisjonen er den samme i 2024, ifølge pressemeldingen.

– Vi ser at det er fint å ta et eget avsatt område til dette. Folkefesten kan kalles et ypperlig folkehelsetiltak som gjør at folk kommer seg ut i naturen og engasjerer seg i skisport. Vi tror at samarbeidet kan ha en signaleffekt på at dette også kan gjøres i rusfrie rammer, sier prosjektleder i Idrett Uten Alkohol Marte Mandelid.

Oppfordrer til måtehold

På Holmenkollen Skifestival sine nettsider står det at de åpne publikumsplassene i skogen langs løypene er en viktig del av tradisjonen rundt skikonkurransene i Holmenkollen.

Samtidig er de tydelig på at de ønsker en trygg og god opplevelse for alle tilskuere:

VIL HA GOD STEMNING: Holmenkollen Skifestival ønske engasjerte og edruelige tilskuere langs løypene. Her fra herrenes 50 km fellesstart i 2015.

«Vi oppfordrer alle til å feire vinter og skifestival i Marka uten alkohol og at alle passer på hverandre. Vær en god venn! Vi skal også ta godt vare på vår flotte natur og dyreliv. Alle må ta med sitt søppel som plastikk, papp og flasker til nærmeste avfallsområde – de er det mange av.»

Verdenscup i langrenn, kombinert og hoppkonseptet «RAW AIR» foregår mellom 7.–10. mars.