MAKTDEMONSTRASJON: Hinduaktivister planter et safran-farget flagg på en kirke i Ayodhya som del av feiringen av det nye hindutemplet i byen.

India: Feirer åpning av omstridt tempel med å plante hinduflagg på kirketak

Indias hinduer feirer åpningen av et prangende nytt tempel. Festen fyller kristne og muslimer med frykt.

Indias statsminister, Narendra Modi, sto selv for åpningen av det nye hindutempelet i byen Ayodhya, øst for New Dehli, mandag.

Modi, som selv er hindunasjonalist og har styrt India siden 2014, hadde lenge lovet at det skulle bygges et stort tempel viet til guden Ram akkurat der.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han ble møtt av euforisk jubel, både i befolkningen og mediene, melder magasinet Stefanus.

Det er ikke hvilken som helst tomt tempelet er reist på. Før lå en 430 år gammel moské med navnet Babri Masjid på denne tomten.

OMSTRIDT: Indias hindunasjonalistiske statsminister Narendra Modi har åpnet et omstridt tempel som er bygd på ruinene av en historisk moské i byen Ayodhya.

6. desember i 1992 ble moskeen revet av radikale hindunasjonalister.

I opptøyene som brøt ut etter rivingen, mistet nær 2000 mennesker livet. De fleste av dem var muslimer.

Hinduflagg

Det som var en gledens dag for lokale hinduer, var derfor en sorgens dag for muslimene i området.

Lokale hinduer håper at millioner av pilegrimer og turister skal skape nytt liv i den litt søvnige byen Ayodhya. Myndighetene har enda til bygget ny, internasjonal flyplass for å ta imot tilstrømmingen.

Byens muslimer, derimot, er redde for hva som kan skje når pilegrimene kommer.

Også de kristne i byen føler presset fra radikale hinduer, som har fått ny selvsikkerhet av det nye, majestetiske tempelet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Før innvielsen pyntet hindunasjonalistiske aktivister hele byen med safranfargede flagg. Kristne så med skrekk på at brutale aktivister også tok seg opp på kirketak og festet sine flagg til kirkenes kors, melder Stefanusalliansen.

Organisasjonen mener at festen fremstår som en trussel mot landets religiøse minoriteter.

– Det er åpenbart for alle som vil se at nå skal hindugudene dominere India – og det med makt, sier redaktør Johannes Morken til stefanus.no.

Fødested

Hinduguden Ram skal ifølge tradisjonen ha blitt født nettopp i Ayodhya for 7000 år siden. Byen regnes som en av Indias syv helligste byer.

FEIRET: Millioner av indere fulgte mandagens seremoni på TV. I tillegg var nesten 7500 mennesker samlet utenfor tempelet der de fulgte seremonien på en gigantisk storskjerm.

Det var påstander om at guden Ram ble født akkurat der moskeen sto – og at det tidligere hadde stått et Ram-tempel på moské-tomten, som ifølge Religion News Service (RNS) skal ha vært årsak til Babri Masjid-moskeen ble stormet og revet.

Bak rivingen stod aktivister fra den paramilitære RSS-bevegelsen og det hindunasjonalistiske partiet Bharatiya Janata Party (BJP).

Ødeleggelsen av Babri-moskeen førte til sterk fremvekst av hindunasjonalismen, som nå er landets dominerende politiske kraft. Den kraften styrkes ytterligere når tempelet nå er innviet, skriver stefanus.no.

Den juridiske krangelen om hvor guden var født, varte i over 70 år, ifølge RNS.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Saken har også blitt behandlet i indisk rettsvesen, melder NTB. I 2019 besluttet høyesterett at stedet skulle gis til hinduene, mens muslimene fikk et annet område der de kunne bygge en ny moské. Kjennelsen regnes som svært omstridt.

JUBEL: Åpningen av det nye Ram-tempelet ble feiret blant hinduer over hele verden.

Også i USA ble åpningen ettertrykkelig feiret blant hinduer med røtter i India og andre asiatiske land. For mange utvandrede hinduer signaliserer tempelet en ny begynnelse, rapporterer RNS.

Øker sjansene for gjenvalg

Nå håper regjeringspartiet BJP at dette vil kunne bidra til enda en seier i valget på ny nasjonalforsamling i april og mai. Det vil i så fall bety at Modi kan ta fatt på en tredje periode ved makten, melder NTB.

Også redaktør Johannes Morken tror Modi øker sine sjanser til enda et gjenvalg. Han mener Modi nå har tatt enda et dramatisk skritt mot å gjøre India til et teokrati der gamle hinduguder trumfer demokrati og religiøse minoriteters rettigheter.

Å innvie et majestetisk hindutempel etter først å ha revet en eldgammel moské er en utstudert del av det hindunasjonalistiske maktspråket, påpeker Morken.

– Hindunasjonalistiske aktivister river, staten bygger og sammen lager de triumfens fest. Tilbake står redde minoriteter, sier han til stefanus.no

Forfølgelse mot nye høyder

India blir rangert som nummer 11 på Åpne Dørers liste over verdens verste kristenforfølgende regimer.

«Forfølgelsen i India har nådd nye høyder. Massevold mot kristne og muslimer har blitt rapportert over hele landet - rapporter som inkluderer fysiske overgrep og tortur», melder organisasjonen i sin siste rapport.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

De melder om ekstrem økning i angrep på kirker og kristne skoler.