ØYSTEIN GJERME: Leder for Pinsebevegelsen i Norge og pastor i Salt Bergen.

Teologer skal ikke lenger løse homosaken alene – Pinsebevegelsen velger nå en annen vei

– Kristne ledere lever i et ekstremt krysspress, forklarer Øystein Gjerme. Pinsebevegelsens ledere ble derfor enige om å opprette et nytt råd.

På vegne av Pinsebevegelsens Lederråd fremmet Pinsebevegelsens leder Øystein Gjerme forslaget om et eget samlivsråd.

I årevis har det vært Teologisk Refleksjonsgruppe i Pinsebevegelsen som har håndtert og behandlet spørsmål rundt homofilt samliv samt andre samlivsspørsmål.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Teologisk Refleksjonsgruppe

Lederrådet i Pinsebevegelsens utfordret i 2013 en teologisk refleksjonsgruppe til å jobbe med teologiske og etiske spørsmål.

Refleksjonsgruppen skulle jobbe fritt og uhildet og legge frem redegjørelser/drøftelser som belyser forskjellige teologiske synspunkter.

Kilde: Pinsebevegelsen

De snaut hundre pinselederne, som var samlet på Hedmarktoppen 7. og 8. juni under Årsmøtekonferansen og Samtaleforum, skulle avgjøre saken.

– Det blir for smalt å la proffe teologer ha denne oppgaven helt alene, forklarer Gjerme fra scenen.

Årsmøtekonferansen og Samtaleforum

Samtaleforum er Pinsebevegelsens formelle forum for drøftelser og valg, og gjennomføres under Årsmøtekonferansen eller når Lederrådet for Pinsebevegelsen i Norge, vurderer det tjenlig. I Samtaleforum drøftes temaer/prosesser som er aktuelle både på regionalt og nasjonalt plan, og teologiske og mer praktisk orienterte emner som har sin bakgrunn i aktuelle problemstillinger i Pinsebevegelsen. Ulike ressurspersoner belyser aktuelle emner som settes på dagsorden.

Årsmøtekonferansen innkalles av Lederrådet for Pinsebevegelsen på vegne av alle fellestiltak (eksempelvis Evangeliesenteret, Pinse Misjon og Hedmarktoppen) og avholdes innen 15. juni hvert år. Hvert av fellestiltakene er ansvarlig for å gjøre sine saksdokumenter tilgjengelig. Menighetene og fellestiltakene kan sende det antall representanter de selv mener er tjenlig, mens stemmerett under årsmøtene bestemmes av vedtektene for det enkelte fellestiltak.

Samtaleforum og årsmøtekonferansen for 2023 ble arrangert på Hedmarktoppen Folkehøyskole 7. og 8. juni.

Kilde: Pinsebevegelsen

Han henviser til Misjonskirken som har valgt et bredt sammensatt råd av teologer, pastorer, ungdomsarbeidere og lærere.

– En slik bredde er bedre rustet til å gi praktisk veiledning til menighetene.

Kirkesplittende eller perifert

Sammenlignet med andre kirkesamfunn er Pinsebevegelsen fortsatt temmelig samstemte. De har et konservativt syn på ekteskapet.

Heller ikke Terje Hegertuns mellomløsning om en kirkelig aksept av et trofast og monogamt homofilt samliv, ser ut til å overbevise pinselederne.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Likevel finnes det et «men».

Da Teologisk Refleksjonsgruppe publiserte samlivsdokumentet i 2018, var det ikke først og fremst konklusjonen om at ekteskapet er forbeholdt mann og kvinne som vakte reaksjoner.

Derimot var det anbefalingen om å nekte forkynnere med et mer liberalt syn på likekjønnet samliv en talerstol i Pinsebevegelsen, som førte til brytninger.

I kjølvannet er det flere spørsmål som reiser seg:

  • I hvilken grad skal man tillate ulike syn i spørsmålet om homofile samliv?
  • Er spørsmålet kirkesplittende eller en perifer detalj der man kan være enige om å være uenige?
ØYVIND GAARDER ANDERSEN: Høyskolelektor ved Høyskolen for Ledelse og Teologi.

Pinsevennenes identitet

Leder av Teologisk Refleksjonsgruppe og førstelektor ved Høyskolen for ledelse og teologi, Øyvind Gaarder Andersen, introduserte tematikken.

For pinseteologen er et konservativt syn på likekjønnet samliv essensielt for en pinsevenn.

– For å være med i Pinsebevegelsen, så må man slutte seg til trosgrunnlaget og grunnlagsdokumentet. Det må ligge i bunn.

Samtidig medgir Gaarder Andersen, som også ledet Teologisk Refleksjonsgruppe i 2018, at samlivsdokumentet trengte justeringer.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Dokumentet måtte bearbeides med tanke på kommunikasjon, forklarer han.

Økende pastor-press

Pinsebevegelsens leder, Øystein Gjerme, overtok talerstolen etter Gaarder Andersen. Han mener pinselederne jevnt over er enige i synet på ekteskapet.

– Det har ikke endret seg, men det som har endret seg er praksisen.

Gjerme mener spørsmålet om hvordan samlivsetikken forklares og forsvares blir stadig viktigere. Det gjelder både i møte med morgendagens kirkeledere, enkeltmennesker innenfor og utenfor kirken, samfunnet og media. Pinselederen peker på et økende press som blir stadig mer krevende å stå i.

ØYSTEIN GJERME: Leder for Pinsebevegelsen i Norge og pastor i Salt Bergen.

Medieskapt

Fremfor pinsepastorene som er samlet i Hamar trekker Gjerme fram trykket fra media som et eksempel på at lære og teologi ikke er den eneste betydningsfulle kvalifikasjonen i dette spørsmålet.

– Alle lederne i de største frikirkelige samfunnene i Norge har et konservativt syn i denne saken, men det sås dessverre tvil om tydeligheten spesielt i de kristne mediene. Det oppstår et krysspress når veldig konservative stemmer avkrever tydelighet og enkle svar, og ethvert forsøk på moderere og addressere etiske dilemma fører til mistanke om man har endret syn i denne saken.

Som jeg sier til mediene «dere maler tilliten til lederne i stykker med kortsiktige klikksaker, men vi taper den langsiktige kampen, som vi egentlig kunne stått sammen om».

Unngår offerrollen

Gjerme understreker at han ikke er sint, men fortvilet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg ser at denne forvirringen er pågående i media, men vi må velge å ikke ta en offerrolle. Vi må leve i dette, sier han til bekreftende nikk og sukk fra salen.

LEDERSAMLING: Fra Pinsebevegelsens årsmøtekonferanse og samtaleforum på Hedmarktoppen folkehøyskole 2023.

Deretter spør Gjerme Samtaleforum om godkjenning til et opprette et eget samlivsråd med to fra Pinsebevegelsens lederråd, to fra Høyskolen for ledelse og teologi og to fra Teologisk Refleksjonsgruppe.

Etter en lengre diskusjon der pressen ikke fikk være tilstede, gikk pastorene til de digitale stemmeurnene. Forslaget ble godkjent med et overveldende flertall.

Ryddig

Dagen snakket med en rekke pastorer, og de kjenner seg jevnt over igjen i det bildet Øystein Gjerme tegner; nemlig at Pinsebevegelsen stort sett er samstemte om samlivssynet, men at håndteringen er krevende.

– For meg virket det som en ryddig og åpen samtale, hvor både leder og innlegg fra salen var samstemte om at vi skal være tydelige på hva vi tror, og at vi står fast med vår trosbekjennelse, sier Tor Inge Andersen, pastor i pinsemenigheten Filadelfia Grimstad, til Dagen.

Han var en del av flertallet som stemte for et samlivsråd.

– Jeg tror et samlivsråd kan være en god hjelp i dagens samfunn hvor flere synspunkter i samlivsproblematikken er uttrykt.