FIKK 200.000: Kjell-Even Våraker (t.v.), Martin Fevang (midten) og Hakon Kristoffersen (t.h.) sammen med ordfører i Drammen kommune Monica Myrvold Berg (Ap).

Pinsemenighet mottok 200.000 kroner fra kommunen: – Fikk tårer i øynene

Drammen kommune har gitt en stor gave til matutdeling i Filadelfiakirken.

Evas Matkasse er et diakonalt arbeid drevet av pinsemenigheten Filadelfiakirken Drammen.

I forbindelse med en lokal frivillighetsfest forrige uke, mottok matutleveringsprogrammet en stor pengegave fra Drammen kommune.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Både de og Frelsesarmeen fikk 200.000 kroner hver på å bruke til innkjøp av mat til trengende i julen.

Det var ordfører Monica Myrvold Berg (Ap) som sto for overrekkingen. Til stede var også politikeren som fremmet forslaget, Simon S. Nordanger (Sp).

FRIVILLIGHETSFEST: 10. november arrangerte Evas Matkasse en frivillighetsfest i Drammen hvor overrekkingen av pengegaven fant sted.

Et forslag som ble enstemmig vedtatt i kommunestyret.

– Jeg kan ikke annet enn å skryte av disse to aktørene. Denne pengesummen er både en naturlig reaksjon for å møte et akutt problem kommunen står i, samtidig som vi anerkjenner det viktige arbeidet Frelsesarmeen og Evas Matkasse gjør overfor de mindre heldige i samfunnet, sier Nordanger til Dagen.

Måtte felle en tåre

Hakon Kristofferesen er en av hovedlederne for Evas Matkasse og var med å etablere arbeidet for seks år siden.

Han ble rørt da han mottok nyheten om at Filadelfiakirkens diakonale arbeid skulle få 200.000 kroner.

– Jeg fikk noen tårer i øyekroken. Det var en fantastisk beskjed å få sier Kristoffersen.

Han forteller at matprogrammet ikke har fått mye kommunal støtte siden oppstarten, men mener denne handlingen er en anerkjennelse fra lokalpolitikerne.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det gjør meg stolt å se at vi blir lagt merke til. Samtidig har behovene aldri vært større, sier han.

Fra å ha toppen 120 besøkende innom på mandagene, som er dagen de leverer mat, har Evas Matkasse i år levert til så mange som 300 husstander i uka.

Flyktningstrømmen fra Ukraina, prisvekst og høye strømpriser er noen av grunnene Kristoffersen peker på

– Vi ser en voldsom økning og flere og flere «vanlige» folk som oppsøker oss.

Pakker «juleesker»

Pengene fra kommunen skal gå til de tradisjonelle «juleeskene» som Kristoffersen og hans mer enn 80 medfrivillige pakker inn mot jul.

Eskene koster mellom 4–500 kroner og inneholder alt fra pepperkaker, klementiner og julebrus til hermetikk og annen middagsmat.

Med flere munner og mette, kom pengegaven fra kommunen i akkurat rett øyeblikk.

– Timingen er kjempegod. Vi må gå fra å pakke rundt 250 esker i fjor til kanskje 500 i år. Da kommer disse pengene veldig godt med, sier Kristoffersen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Evas Matkasse

Filadelfiakirken Drammen har en lang tradisjon med diakonalt arbeid. Evas Matkasse er et av arbeidene våre. Hver mandag kl. 18:00 er alle velkomne til å hente en pose med gratis mat i våre lokaler i Søren Lemmichs gate 1.

Evas Matkasse ble startet i 2016 og har vært et kjærkomment tilbud til mennesker som trenger støtte når livet røyner på. Hver uke kommer om lag 120 familier for å få mat. Vi er takknemlige for våre sponsorer som bidrar slik at byen vår blir litt varmere.

Mandager kl. 18:00 – Elvescenen i Søren Lemmichs gate 1.

Kilde: https://www.filadelfiadrammen.no/

Han har fått med seg regjeringens mange kutt blant frivillige organisasjoner. Blant annet saken om bortfall av støtte til Matsentralen forteller Kristoffersen at opprørte frivillig-hjertet hans.

– Derfor mener jeg det er flott at kommunen stiller opp der hvor regjeringen svikter. Det er ikke tvil om at slike investeringer som Drammen kommune har gjort er verdt pengene med tanke på hvor mye frivilligheten genererer av arbeidskraft, sier han.

Ønsker å prioritere

Lokalpolitiker Simon S. Nordanger (Sp) har forståelse for at sentrale myndigheter må prioritere hardt når de må kutte i statsbudsjettet.

– Samtidig har kommunene en mulighet til å fylle et behov og støtte opp under lokale krefter dersom økonomien tillater det, sier han.

Nordanger mener absolutt frivilligheten kan være en god investering for myndighetene.

– Frivilligheten skaper store verdier for lite penger. I et lokalsamfunn vil det alltid være folk som trenger hjelp, så gjelder det å finne gode og bærekraftige måter å forvalte de lokale midlene på.

FREMMET FORSLAGET: Simon S. Nordanger (t.h.) fra Senterpartiet var lokalpolitikeren som fremmet forslaget om å bevilge 200.000 kroner til Frelsesarmeen og Evas Matkasse.

– Vil du oppfordre andre kommuner til å sette av penger til frivillige aktører som jobber opp mot de svakeste?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Dersom aktørene er troverdige og kan vise til resultater skulle jeg likt å se at flere kommuner legger penger i potten til frivillige krefter som jobber der behovene er størst. Selvsagt med utgangspunkt i den enkelte kommunens økonomiske situasjon og øvrige behov, sier Sp-politikeren.

Lang tradisjon for diakonalt arbeid

For pastor i Filadelfiakirken Drammen, Jarle Waldemar, er pengegaven fra kommunen en stor fjær i hatten.

– Det er en viktig anerkjennelse fra kommunen og et bevis på at vårt diakonale arbeid har fått et godt renommé, sier Waldemar til Dagen.

Han påpeker at pinsemenigheten har lange tradisjoner for å være en diakonal påvirkning på lokalsamfunnet. Evas Matkasse kaller han en suksesshistorie.

FORNØYD PASTOR: Jarle Waldemar i pinsemenigheten Filadelfiakirken Drammen skryter av menighetens diakonale arbeid, Evas Matkasse.

– Det startet med fire engasjerte karer, men nå har hele menigheten fått eierskap og alle har en følelse av at vi gjør dette sammen.

– Hva betyr Evas Matkasse for menigheten?

– De hjelper vår tro å bli synlig og er en forlengelse av vår visjon om å være en utstrakt hånd for byen vår. I tillegg er de en fin inngangsport for frivillige både i og utenfor kirken, sier Jarle Waldemar.