Ønsker seg en studentimam

Heba Osman ser positivt på at hun enkelt kan oppsøke en imam ved universitetet.

– Det åpner muligheten for at man kan lette på hjertet. Min erfaring er at man gjerne må anstrenge seg litt for å komme til en moské. Jeg tror det ville bety mye å ha en imam ved universitetet. Der kan man også være litt mer anonym, tror Osman.

Hun er 29 år, kommer fra Oslo og er utdannet sykepleier. For tiden studerer hun arabisk ved Universitetet i Bergen (UiB).

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kan bli det første

Dagen skrev i går at UiB kan bli det første universitetet i Norge som tilbyr imam på fast basis. Sosialdemokratisk liste ved universitetet stiller til valg med ønske om å innføre studentimam.

På Studentsenteret i Bergen fins det allerede et bønnerom, men Osman går sjelden dit.

– Jeg har prøvd et par ganger, men nå er jeg så heldig at jeg ikke har behov for å be på skolen hele tiden. Jeg har ikke så lange dager at det er nødvendig, sier hun.

– Har du noensinne oppsøkt en studentprest?

– Nei, men jeg har benyttet meg av en sykehusprest. Det skjedde da jeg jobbet på et sykehus. Slik jeg forstår det, snakker presten og imamen for det samme. Om ikke imamen var tilgjengelig for meg da jeg trengte det, så var presten det.

– Vet du hvordan andre muslimske studenter tenker om det å skulle snakke med en prest?

– Jeg tenker vel at det kommer helt an på hva man vil spørre presten eller imamen om. Hvis det gjelder et religiøst spørsmål, så ville jeg nok gått til en imam. Men om det bare var for å lette på trykket, eller snakke om en spesiell hendelse, så tror jeg en prest ville være like tilgjengelig.

– Kommer du til å benytte deg av en studentimam?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Selvfølgelig.

Ikke overrasket

Inge Høyland er en av to studentprester ved UiB. Han er positiv til tanken om at universitetet kan få en studentimam. Han trekker en linje tilbake til 1969. Da studentene fikk tilbud om en psykolog, kom det også ønske fra studentene om å få en prest.

Som studentprest er han ansatt i Bjørgvin bispedømme og lønnes av kirken. Han peker på at samfunnet er multikulturelt og er derfor ikke overrasket over forslaget om en studentimam.

– Forsvaret har allerede en feltimam. Dessuten fins det en representant for humanetikere både i Forsvaret og i Helse-Norge. Forskjellen er bare at disse stillingene er lønnet av staten.

– Får dere prester mange henvendelser fra studenter?

– Vi har en del samtaler som er avtalt på forhånd, men vi får også spontane henvendelser. Vi snakker med alle som ønsker å snakke med oss.

– Hva vil de snakke om?

– Det handler mye om hverdagslige ting; tilværelsen som student, kjærlighet og studiepress. Noen ganger kan det være alvorlige ting som dødsfall og sorg. Men vi driver ikke med terapi. Det er vi ikke kvalifisert for, understreker han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Et tilbud til alle

– Blir du kontaktet av studenter fra andre religioner?

– Jeg vet ikke hvilket livssyn studentene har, men vi har et tilbud til alle - uavhengig av tro og livssyn.

Dag Rune Olsen er rektor ved UiB. Han sier til Dagen at de er lydhøre overfor studentenes behov og vil gjerne være åpne for å legge til rette, på samme måte som de har gjort for studentprestene.

– Har dere vurdert å gi tilbud om studentimam?

– Det er jeg ikke kjent med, men vi vil som sagt lytte til våre studenters behov, gå i dialog og så godt det lar seg gjøre forsøke å legge til rette dersom dette er et ønske fra våre studenter. En eventuell slik ordning må være i tilknytning til trossamfunnene på samme måte som studentprestene.

– Hvordan legger universitetet til rette for muslimske studenter?

– Vi har stillerom på campus som kan benyttes av alle våre studenter, uavhengig av trossamfunn, til bønn.

Nyansert bilde

Sajjad Younas er styreleder i Bergen Moské. I et intervju med Dagen i går sa han at han tror en imam vil kunne hjelpe studenter med å få et mer nyansert bilde av islam.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– En imam vil ikke bare være til hjelp for muslimer, men også for kristne og andre personer. Det kan hjelpe dem med å forstå islam bedre, sa han.

 

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg avDagen.