DØMT: Den danske presten ble dømt til 15 år i fengsel for drapet på sin kone.

Prest myrdet kona, så fikk han utbetalt livsforsikringen hennes

– Helt bak mål, sier danske politikere etter at drapsdømt sogneprest fikk over hundre tusen kroner etter kona han selv hadde tatt livet av.

I august i fjor ble presten Thomas Gotthard (45) dømt til femten års fengsel for å ha drept sin kone Maria From Jakobsen (43).

I retten forklarte presten hvordan han i planleggingen av drapet var inspirert av Netflix-serien «Breaking Bad», der en kjemilærer viser hvordan man ved hjelp av kjemikalier kan få et lik til å gå i oppløsning. Selve drapet ble utført med steinslag og kvelning.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Fikk utbetalt 105.000

Nå avslører avisen Ekstra Bladet at den drapsdømte soknepresten fikk overført pensjonspenger etter konas død. Regelen er slik at når man mister en ektefelle, og denne har oppspart pensjon i Arbejdsmarkedets Tillægspensjon (ATP), får man overført pengene innen 14 dager etter dødsfallet.

Gotthard fikk 105.000 kroner knapt en måned etter at han hadde tilstått drapet og forklart hvordan han parterte liket og prøvde å skjule det på forskjellige steder i lokalmiljøet.

Les også
Dansk sogneprest dømt til 15 års fengsel for drap på kona

– Helt ko-ko

Pensjonskassen forsvarer utbetalingen med at reglene ble fulgt, men utbetalingen blir skarpt kritisert av danske politikere.

– Helt bak mål, sier Pernille Vermund fra Nye Borgerlige.

– Helt ko-ko, sier sosialdemokraten Bjørn Brandenborg.

– Grotesk og krenkende

Peter Skaarup fra Dansk Folkeparti sier til Ekstra Bladet at han vil reise spørsmålet til justisminister Nick Hækkerup.

– Fullstendig grotesk og krenkende for rettsbevisstheten og ikke minst for barna som står tilbake og må se at Gotthard får store midler utbetalt som skulle gått til dem, sier Skaarup.

– Ville at hun skulle få fred

Presten fra Fredrerikssund på Sjælland hevdet i retten at ekteskapet var på hell og at kona slet med psykiske lidelser. Han forklarte at han ville at hun skulle få fred. De hadde to barn sammen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Planen var opprinnelig at det skulle se som om kona hadde forsvunnet for å ta sitt eget liv. Kona var sist sett i oktober 2020. Sju måneder senere la presten kortene på bordet og tilsto alt.

Saken gikk som en tilståelsessak, og straffeutmålingen endte på 15 års fengsel, skrev NTB da dommen falt.