PÅ SKEIVE: Alt har ikke gått på skinner for Vivo-kjeden de siste månedene, men nå kan det være håp om snarlig gjenopptagelse av aktiviteten i blant annet bokhandelen i Akersgata i Oslo.

Vivo-kjeden får ny eier fredag

Mange ønsker å overta den kristne bokhandlerkjeden Vivo. Fredag blir det avgjort hvem det blir.

Bostyrer, advokat Espen R. Hamar i Kvale advokatfirma i Oslo opplyser til Dagen at det blir klart fredag ettermiddag hvem som blir nye eiere.

I alt 15 ulike aktører har meldt sin interesse for å kjøpe kjeden Vivo Bokhandel AS.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

De fleste av de 21 Vivo-butikkene i landet har vært stengt de siste dagene etter at det mandag 2. mai ble kjent at Vivo-kjeden ville gå til skifteretten. Konkursen ble formelt åpnet et par dager senere.

Noen få butikker har imidlertid holdt det gående fordi de har andre majoritetseiere enn Vivo-kjeden. Blant dem er Vivo-bokhandlene i Lyngdal og Mandal.

Men nå er det gode utsikter til at det kan bli nytt liv i flere av de andre butikkene også.

Stor interesse

Bostyrer Hamar karakteriserer interessen for å overta Vivo-kjeden som stor.

Både kristne organisasjoner og selskaper, deriblant kristne forlag, har meldt sin interesse. Det samme har noen privatpersoner, opplyser Hamar.

Han er ikke villig til å opplyse hvem som har vist sin interesse.

– Jeg har ikke bedt om tillatelse til å offentliggjøre navnet på dem. Det kan være markedssensitivt å gå ut med slik informasjon, så det er greit å gjennomføre det på den måten, sier Hamar til Dagen.

Dagen er kjent med at Mediehuset Dagen er en av interessentene, selv om dette ikke er bekreftet av ledelsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Konsernsjef Geir Morten Nilsen i Mediehuset Dagen uttalte før helgen at det er viktig for Dagen at man har en kanal som Vivo-kjeden for å gjøre kristen litteratur tilgjengelig. Han ønsket ikke å utdype. Nilsen var torsdag ikke tilgjengelig for kommentar.

Før helgen uttalte Svein Andersen, eier av Hermon forlag, til Dagen at han er en av dem som er interessert i at butikkene skal gjenoppstå.

– Om vi skulle være med i en redningsaksjon blir det ikke alene, sier Andersen.

Prospekt

De siste dagene har bobestyreren jobbet med å få oversikt over aktiva og panteheftelser i Vivo Bokhandel AS og konsernets tre datterselskaper samt 14 filialer.

Det er videre utarbeidet et prospekt som er sendt til alle interessentene med informasjon om virksomheten, varelager, driftstilbehør og domenenavn med videre.

Vivo-kjeden eier ikke noen av lokalene der bokhandlene ligger, og i prospektet er det også gjort rede for alt av leieavtaler, blant annet hvilke avtaler som kan videreføres.

Sett fra kundenes side kan dermed mye om kort tid bli som det har vært, med åpne butikker i kjente lokaliteter.

Vivo-konkursen

Vivo eies av de kristne organisasjonene Normisjon (85 prosent) og Norsk Luthersk Misjonssamband (15 prosent).

Den kristne bokhandler­kjeden omfatter 21 butikker som er lokalisert slik: Bodø, Bryne, Drammen, Finnsnes, Grimstad, Haugesund, Kristiansand, Lillesand, Lillestrøm, Lyngdal, Malvik, Mandal, Molde, Nærbø, Oslo, Torp i Østfold, Trondheim, Tønsberg, Ulsteinvik og Ålesund.

I 2014 skiftet Vivo navn fra Bok & Media og het fram til 1989 Lutherstiftelsens Bokhandel.

2. mai bekjentgjorde kjeden at den går til skifteretten