Får kritikk for sentralisering

Mer misjon for hver krone har vært NMS-ledelsens motto i omorganiseringen. – Dere legger opp til en fjernstyring av organisasjonen, hevder kritikerne.

Her kan dulese flere ferske NMS-artikler og kommentarer

-----

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Skillet mellom «hjemmearbeid» og «utearbeid» viskes gradvis ut i Det norske misjonsselskap. Generalsekretær Jeffrey Huseby mener at terminologien ikke kommuniserer med den oppvoksende generasjon, men flere i organisasjonen reagerer på den siste tidens omorganisering.

Færre ledere med mer fleksible ansvarsområder og endring i organiseringen av regionsleddet. Det er noen av endringene NMS har foretatt siden sist generalforsamling. Dermed var det duket for debatt da treårsmeldingen ble lagt frem.

En rød tråd

I forbindelse med presentasjonen av treårsmeldingen onsdag var det ett tema som gikk igjen som en rød tråd: omorganisering av organisasjonen.

– Vi er enige i at man må omorganisere og se på strukturen, men nå legges det opp til en fjernstyringsadministrasjon som mange ikke har tro på, sa Arna Østnor.

Hun anklaget ledelsen for å legge opp til et system hvor mange ansatte er på kontorene og mindre ute blant folk.

– Det virker som beslutningene tas på et høyere nivå enn før, og det betyr mer byråkrati.

Flere mente at regionstyrene har vært for lite involvert og at prosessene ikke har vært brede nok. En hevdet at ledelsen ikke har greid å formidle tankegangen bak omorganiseringen, mens en annen hevdet at det er for få som jobber i regionene nå.

Forstår kritikken

Jeffrey Huseby forstår kritikken, men understreker at NMS er en stor organisasjon som engasjerer flere tusen frivillige.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det ville vært rart om ikke noen var kritiske til det som skjer. Sånn sett var kritikken forventet. Det handler om en reell uenighet, men også om at en ikke føler seg hørt eller tatt med på råd, sier han.

Ifølge Huseby har prosessen pågått over to-tre år. I denne perioden har det vært mange evalueringer og rapporter, som har blitt presentert for ansatte og frivillige i organisasjonen.

Siden 2012 har de evaluert misjonærrollen, arbeidet i Norge og misjonsarbeidet ute. For ett år siden ble organiseringen satt ut i livet.

– Jeg hører at noen opplever at de ikke er involvert i alle ting, men sånn må det være. Vi ønsker å ta kritikken på alvor, men i en så stor organisasjon kan man ikke vente til alle er enige. Da vil en ikke få gjort noe.

– Blir det mer kontor og mindre tid til å være ute, slik enkelte hevder?

– Det ble sagt, men omorganiseringen er gjort for at vi skal frigjøre folk til å jobbe mer ute. Jeg tror vi får mer misjon ut av hver krone. Når vi har skåret ned på lederstillinger, er det for å bruke mindre tid på møter, mindre tid på lederkurs og ledersamlinger.

Samordnete ressurser

Da Else Storaas Vatne var leder for region Øst, hadde hun ansvar for sju fylker, fire bispedømmer og 18 områder i NMS. Hun jobber i dag som leder av seksjon for giveroppfølging.

– Det innebærer oppfølging av menigheter, av enkeltpersoner og foreninger. I dag leder jeg alle som jobber med dette over hele landet. NMS har blant annet blitt kritisert for at vi har for dårlig oppfølging av menigheter, blant annet av kirken selv. Men nå satser vi inn mot menigheter. Ikke bare i min seksjon, men de som jobber i NMSU, i gjenbruk og i menighetsutvikling. Vi jobber sammen og har dannet et team som vi kaller samarbeid på tvers. Vi møtes på skype og snakker sammen om hvordan vi skal gå fram. Der er mange fastgrodde mønstre i hvordan vi jobber i NMS i Norge. Nå har vi muligheten til å løse opp en del av disse, mener Storaas Vatne.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Blir det mer kontor og mindre ute blant folk?

– Jeg tror ikke det. Misjonskonsulentene som jobber hos meg henter energi fra å være ute blant folk. De elsker å formidle og forkynne. Det skal de fortsette med. Så håper jeg at vi får enda flere frivillige som kan jobbe mer på kontor og ta administrative oppgaver. Det har vi i Oslo, Bergen, Haugesund og i Trondheim.