Ingen retur fra islam
I morgen feirer den koptiske kirke jul. Det blir en julefeiring i sorg og frykt etter selvmordsangrepet mot en kirke i Alexandria nyttårsnatten. Paven i den koptiske kirken, Shenouda III, har vurdert å avlyse julegudstjenestene i respekt for de døde og av hensyn til sikkerheten.
Egyptiske myndigheter har uansett styrket vaktholdet utenfor de koptiske kirkene. Ifølge det koptiske magasinet Free Copts har politifolk fått avlyst fridagene sine i helgen for å øke kapasiteten. Dette viser at myndighetene, i alle fall et stykke på vei, tar trusselen mot den koptiske minoriteten alvorlig.
Det er likevel ikke bare i Egypt kopterne frykter terrorangrep i helgen. Koptiske kristne i flere europeiske land, blant annet Østerrike, Tyskland og Frankrike, har bedt om politibeskyttelse etter å ha mottatt trusler.
Samtidig som vi uttrykker vår avsky overfor både selvmordsangrepet og truslene, vil vi minne om det som skal være bakgrunnen for al-Qaidas voldsomme raseri mot koptiske kristne. Al-Qaida irakiske gren bruker nemlig to prestekoners påståtte konvertering til islam som påskudd. Ifølge terrororganisasjonen blir disse to holdt innesperret mot sin vilje i et kloster. At både islamske og koptiske ledere i Egypt tilbakeviser dette, er en annen sak - og forandrer tydeligvis ikke saken i al-Qaidas øyne.
Vi synes det er tankevekkende at nettopp en konverteringssak i Egypt vekker slikt raseri. For nettopp i Egypt har innbyggernes mulighet for å skifte religion vært sterkt begrenset. Mens det bare har vært en formalitet for koptere å konvertere fra kristen tro til islam, har det vært umulig for muslimer å konvertere til kristendommen. Det er også svært vanskelig for eks-kristne muslimer å få tillatelse til å bli registrert som kristne igjen.
Nøyaktig hvor mange kristne konvertitter som finnes i landet i dag, vet ingen, fordi mange holder troen skjult. Ifølge Human Rights Watch er det snakk om mange hundre, kanskje tusener.
De siste årene har to kristne konvertitter, Mohammed Hegazy og Maher El-Gohary, gått til sak mot staten for å få lov å skifte religion i de obligatoriske statlige ID-kortene. Begge tapte rettsakene og lever nå i dekning med familiene sine etter drapstrusler.
I januar 2008 slo en domstol i Kairo fast at friheten til å konvertere ikke gjelder for muslimske borgere. Det går med andre ord en enveiskjørt vei til islam, uten returmuligheter. I denne sammenhengen er de kristne konvertittenemakteløse ofre for et islam som setter alle premisser. Håpet er at Al-Qaidas hevn, som helt uten proporsjoner rammer alle koptere, kan sette verdenssamfunnets søkelys på det egyptiske konverteringsforbudet. Det må legges press på Egypt for at landets muslimer skal innvilge andre grupper de samme rettighetene som de krever for seg selv.
Midt i det kompliserte religiøse landskap finnes lyspunkter. Journalisten Amal A. Wahab, som skriver for Klassekampen fra Kairo, melder at en egyptisk TV-kanal har startet kampanjen «Sammen vi ber» i solidaritet med de kristne. I en nasjonal kampanje oppfordrer man landets muslimer til å overvære julemessen fredag og danne menneskelige skjold for å beskytte landets kirker. Måtte skjoldene bare bli mange.