OFFENSIV: Leder av «Billy Graham Evangelistic Association», Franklin Graham, kaller dommen en milepæl for britisk religionsfrihet. – Vi er takknemlige til Gud for det endelige resultatet i denne saken, og for hva det vil bety for kirker og kristne over hele Storbritannia i årene som kommer.

Utsatt for diskriminering – får over én million i erstatning

– Ytringsfriheten ble krenket. Vi har lært av dette, og vi beklager.

Organisasjonen til den avdøde evangelisten Billy Graham «Billy Graham Evangelistic Association» har mottatt over 100.000 pund, eller drøyt 1,2 millioner kroner, i erstatning.

Tilbake i 2018 ønsket Graham-organisasjonen, som i dag ledes av sønnen Franklin, å reklamere for det kommende arrangementet «Festival of hope» lokalt i den britiske kystbyen Blackpool. De kontaktet transportnæringen i byen, som ligger rett nord for Liverpool, for å kjøpe annonseplass på lokalbussene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Skotske myndigheter sier «unnskyld» til kristen festival

I utgangspunktet fikk de tilsagn, men senere kom kontrabeskjeden da ledelsen i «Blackpool Transport» oppdaget hvem som ønsket å annonsere.

– Fjerningen av disse annonsene kommer som følge av at vi lytter til tilbakemeldinger fra kunder og offentligheten, som vi til enhver tid ønsker å gjøre, forklarte Jane Cole, daglig leder for Blackpool Transport, i 2018.

– Blackpool Transport er en stolt og ivrig tilhenger av Pride og LGBT+-grupper, og vi ønsker på ingen måte hadde å forårsake smerte og uro, utdypte hun til en rekke medier inkludert Huffington Post.

Dømt for diskriminering

Franklin Graham, sønn av Billy og organisasjons arvtager, svarte med å anmelde saken.

I april i år, etter en lengre rettprosess, avgjorde den regionale britiske domstolen i Manchester at Blackpools lokale myndigheter brøt med grunnleggende menneskerettigheter i denne saken.

Les også
Butikkjede anklages for kristen-kampanje som strider mot trosfriheten

– I denne saken forskjellsbehandlet myndighetene rettighetene og meningene til en gruppering på bekostning av en annen. Dette er et klart eksempel på hvordan offentlige myndigheter ikke skal oppføre seg i et demokratisk samfunn, forklarte dommer Claire Evans ifølge BBC.

– Skal ikke gjentas

Denne uken kom partene frem til et forlik der de lokale myndighetene i Blackpool har besluttet å betale rundt én million kroner i saksomkostnader samt 300.000 kroner i erstatning til Billy Graham Evangelistic Association.

I en pressemelding stadfester byrådsleder Lynn Williams i Blackpool dette som en dyr, men viktig lærdom.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi godtar at annonsene ikke i seg selv var støtende. Vi aksepterer videre at når vi fjernet annonsene, tok vi ikke hensyn til det faktum at dette kan føre til krenkelse av andre grupperinger i samfunnet, som igjen kan føre til at enkelte stemmer ikke blir hørt. Vi beklager også at vi ikke rådførte oss med arrangørene før vi tok avgjørelsen.

Les også
Menighet til sak om konferanselokale

Williams konkluderer med at arrangementet Festival of Hope ble diskriminert som følge av Franklins Grahams religiøse tro, og at konsekvensen ble at ytringsfriheten ble krenket.

– Vi har nå innført klare og gjennomsiktige retningslinjer som vil sikre at slike hendelser ikke gjentas

Bønn om standhaftige kristne

Franklin Graham kaller dommen en milepæl for britisk religionsfrihet.

– Vi er takknemlige til Gud for det endelige resultatet i denne saken, og for hva det vil bety for kirker og kristne over hele Storbritannia i årene som kommer. De gode nyhetene om Jesus Kristus må kunngjøres. Min bønn er at denne saken vil oppmuntre kristne til å være standhaftige, kommenterer Graham ifølge Premier Christian News.