Venter 200 julegjester

– Julaften er 
en ensom kveld å sitte alene, tenkte Anette og Mehmet 
– og bestemte seg for å invitere alle som vil til gratis julefest.

«Er du ensom på julaften?» lyder innledningen på invitasjonen Anette Wittingsrud og Mehmet Celik la ut på Facebook. Den har fått stor oppmerksomhet.

UKRAINA:Til fronten med ullsokker og bibler

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ikke en krone skal paret ha for å servere mat og lage feststemning for dem som kommer til restauranten deres på Ski. Selv om spisestedet Jams har plass til hele 200 gjester, kan det bli trangt om plassen rundt bordene på julaften.

Ensom jul

Mehmet er tyrker og vokste ikke opp med julefeiring. 15 år etter at han kom til Norge kjenner han både sol- og skyggesiden ved den norske høytiden. Etter et samlivsbrudd satt han ensom og alene i jula noen år, så han vet hva en mørk og traurig jul er.

I år kom den profesjonelle kokken på at det nok var flere med slike erfaringer. Med det var tanken om et stort gjestebud unnfanget.

Mehmet og Anette har hjulpet noen i vanskelige situasjoner utenlands før, men ikke her i Norge.

– Da den store strømmen av flyktninger kom, var det mange som ville hjelpe dem, og da tenkte jeg at det er mange her fra før som kanskje også trenger litt oppmerksomhet, sier Mehmet, som har lang erfaring i restaurantbransjen og serviceinnstilling i blodet.

– Uavhengig av hvem som kommer hit på julaften, holder vi åpent. Her kan folk komme, enten de feirer jul eller ikke. Men fordi nesten alle feirer jul i Norge, er julaften en ensom kveld å sitte alene, sier Anette, som driver Jams sammen med mannen Mehmet.

– Jula er fin for mange, men for noen er den trist. De julaftenene jeg satt alene, var det helt grusomt, sier Mehmet.

Noen av Jams-gjestene i ettermiddag vil komme og treffe andre i samme situasjon, mens andre allerede har meldt fra om at de tar med seg familien og kommer.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tilbudet i handlesenteret på julaften er ikke bare for folk som vil ha litt selskap, men også dem som ikke har råd til all verden av godsaker midt i den norske kjøpefesten. Ingen gjester vil bli avkrevd forklaring i døra.

Får penger

Det skaper ingen gnisning at Mehmet er oppdratt som muslim og Anette i «kristne» Norge. De har feiret norsk jul sammen siden de møttes. Menyen på Jams i ettermiddag blir sammensatt og skal passe alle. Buffeten vil bestå av både ribbe, pinnekjøtt og lutefisk. Arrangementet blir alkoholfritt.

Og i dag skal ingen betale. Regningen er det restauranten som tar. Selv om gildet er gratis og det ikke er bedt om støtte fra noe hold, har noen sendt inn penger og gitt betydelig beløp fordi de synes festen på Jams er et så godt tiltak.

– Vi tar imot det vi får, men kommer til å gi det videre til noen som trenger dem, sier Anette og forteller at de har minst én kandidat.

– Dere betaler kalaset. Hva koster det å være så snill?

– Det viktigste er å bry seg og gleden ved å gjøre andre glad, sier Mehmet.

– Det dreier seg lite om hva det koster for vår del, og den kostnaden er vi villige til å ta på oss. Vi har vært heldige og hatt en veldig god julebordsesong, sier Anette.

11.000 likes

Den først invitasjonen til julemiddagen ble lagt ut på Ski Storsenters Facebook-side, men til å begynne med var ikke responsen så voldsom. Det forandret seg etter at de inviterte via siden til organisasjonenHjelp oss å hjelpe. Også et oppslag i lokalavisa bidro til stor oppmerksomhet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Skal man dømme etter Facebook-responsen er det mange som har sansen for Anettes og Mehmets godhjertethet. Flere hundre kommentarer lovpriser tiltaket, og snart 11.000 mennesker har trykt på liker-feltet i tråden. Det forteller også at det er mange som vet hva som skje på Ski julaften.

Nå gjenstår det bare å se om alle de 200 plassene blir fylt opp for julegjengen på Jams. Men det skal i alle fall ikke stå på dem.