Norske soldater på oppdrag ved Dowlatabad i Faryab-provinsen i 2010. Fredag forlater de siste norske spesialstyrkene landet. Foto: Forsvaret / NTB

De siste norske spesialstyrkene forlater Afghanistan

Fredag kommer de siste norske soldatene hjem fra Afghanistan, og bidraget er dermed over. Siden 2001 har 9.200 nordmenn tjenestegjort i landet.

Det melder NRK, som er på plass i Afghanistan for å følge hjemreisen.

– Alle oppdrag avsluttes når det er løst. Selvfølgelig er det litt vemodig, men det er ikke noe mer enn det heller. Vi ser fram til å komme oss hjem, og komme tilbake å møte familie og venner, sier Erlend, som er kontingentsjef for spesialstyrkene, til kanalen. Av sikkerhetshensyn er bare fornavnet brukt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Lørdag stiller statsministeren, forsvarsministeren og sjefen for Forsvarets operative hovedkvarter seg opp på Gardermoen for å ta imot de siste styrkene når de kommer tilbake til Norge.

Blir møtt av statsministeren

Det var 14. april i år at Nato avgjorde at alle allierte styrker skal trekkes ut av Afghanistan.

Regjeringen har imidlertid bestemt seg for å forlenge feltsykehus-bidraget i Kabul ut 2021. Derfor vil det fortsatt være personell igjen for å drive dette.

Alle andre vil lørdag være ute av Afghanistan.

– Vakuum

Crisis response unit, eller CRU’en som den kalles, er den viktigste militære arven etter Norge i Afghanistan.

De norske spesialstyrkene har etablert, trent opp og jobbet sammen med den afghanske utrykningsstyrken i Kabul.

– Det som er veldig utfordrende med situasjonen i dag, slik jeg ser det, er at IS utnytter nå det vakuumet som blir i tråd med den konflikten som pågår, sier Erlend.

Kritisk

Situasjonen er kritisk mange steder i Afghanistan etter at USA og andre vestlige land begynte sin tilbaketrekking. Taliban har trappet opp angrepene og erobret stadig nye områder.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

En av provinsene der kampene har vært hardest, er Faryab i den nordlige delen av landet. Også i utkanten av provinshovedstaden Maimana er det sammenstøt. Nyhetsbyrået DPA meldte søndag at byen var beleiret av Taliban.

– Det kan se ut som Taliban ønsker å ta kontrollen over Faryab. Det har vært veldig dramatisk der nå i det siste, sa forsker Kristian Berg Harpviken ved fredsforskningsinstituttet Prio til NTB tirsdag.

Norske styrker hadde et hovedansvar for sikkerheten i Faryab fra 2005 til 2012. Norge ledet en såkalt stabiliseringsstyrke, med base i Maimana.

Økt press

Utsiktene for Afghanistan framover er høyst usikre.

USAs president Joe Biden har lovet at amerikanske styrker skal være ute av landet innen 20-årsdagen for terrorangrepene 11. september 2001.

Harpviken tror Taliban vil fortsette å trappe opp det militære presset og utnytte splittelser i den afghanske regjeringen. Trolig vil Taliban forsøke å få deler av maktapparatet til å skifte side og godta et nytt islamsk regime.