Oppreist fra de døde

Jesus vekket opp døde – men skjer det også i dag?

En afrikansk predikant på sommerensOase-stevne vakte oppsikt.Surpresa Sithole kommer fraMosambik og hevder å ha vekket opp flere døde i Jesu navn.

Sithole forteller om første gang han skal ha opplevd at et dødt menneske våknet opp. Han skal ha bedt for en ung jente som hadde dødd dagen i forveien. Sithole opplyser at han gikk bort til den lille jenta og satte seg ned på knærne ved siden av henne.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ble sjokkert

– Jeg la fingeren min inni hånden hennes og talte i tunger. Jeg ba, og plutselig ble jeg sjokkert. Hun grep rundt fingeren min, og jeg skvatt unna. Hun sa hun var sulten. Og sult er et tegn på liv. Når et barn er født og gråter, så gråter det av sult. Jeg forventet det overhodet ikke, fortalte Surpresa Sithole til nrk.no da han besøkte Norge i sommer.

– Tror du det var Jesus som gjorde det?

– Akkurat. Jeg tror at det er Skriften, som sier at de døde kan vekkes, som innfris.

– Har du forståelse for kritikken som går på at du gir mennesker i en sårbar situasjon et håp, når du sier at du har vært med på å vekke døde mennesker til livet?

– Håpet kommer ikke fra meg, jeg kan ikke gi folk håp. Håpet er der allerede, det kommer fra Bibelen. Det er Bibelen som er håpet vårt. Vi må stole på de hellige skriftene, svarte Sithole.

Teologilærer

Kjetil Aano er prost iTungenes prosti iStavanger bispedømme. Han har også vært misjonær påMadagaskar i to perioder på til sammen sju år og har hørt folk fortelle at de ble oppreist fra de døde.

– Hva er det første som slår deg i denne teksten om Jesus som vekker opp Jairus´datter?

– Mine første assosiasjoner i møte med denne bibelteksten er fra tiden jeg var misjonær på Madagaskar, og blant annet underviste teologiske studenter. Jeg minnes godt deres spørsmål ut fra fortellingen om Jairus´ datter: Hva vil Jesus si oss gjennom å gjøre dette? Samtidig er det påfallende at man i Vesten vil spørre om dette virkelig har skjedd, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Jesu omsorg

Den tidligere generalsekretæren iDet Norske Misjonsselskap viser til at i denne teksten viser Jesus til hvordan det i Guds rike dreier seg om Guds store og ufattelige omsorg for oss.

– Hva blir kommunisert i alle Jesu undergjerninger? I de aller fleste tilfellene forteller de at Jesus viser medfølelse for lidende mennesker. At Gud er glad i oss. Under og tegn har diakoni og omsorg som siktepunkt, sier Kjetil Aano.

Han viser til Jairus og konas største sorg var at de var ekskludert fra fellesskapet fordi datteren var syk. Men så opplevde de at hun blir helbredet.

– Mennesker som er falt utenfor, blir tatt inn i Guds fellesskap i møte med Jesu omsorg. Dette er hovedpoenget med under og tegn, understreker han.

Ulike virkemidler

– Vi tror også på en Gud som har skapt verden med alle de lover som fungerer. Men Guds allmakt er ikke begrenset av dette, for han hersker også over naturlovene som han selv har skapt. Når Gud kommer med under og tegn, ønsker han ikke å gjøre det vanskelig for oss å tro. Men han bruker ulike virkemidler som gjør dette troverdig. Samtidig er det noen som ikke vil tro uansett hva Gud kommer med, påpeker han.

Lettere i Afrika

Kjetil Aano viser til at for eksempel oppvekkelse av døde passer dårlig inn i en vestlig kontekst, men er mye mer forståelig i Afrika. Derfor mener han at det er viktig å tolke under og tegn i lys av kulturelle og språklige rammer.

– Hele tiden er poenget å få fram Guds omsorg, og konkrete handlinger viser hvem Gud er, sier Aano.

En kvinnes vitnesbyrd

I et synspunkt i Dagen (11. august) skriver Aano at en kvinne på Madagaskar ble et redskap som førte mange tusen til dåp og tro.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hun var gift med en kristen mann, men troen hadde lite å si i hennes hverdagsliv. Helt til hun møtte Jesus.

«Det skjedde gjennom ein alvorleg sjukdom. Ifølgje hennar forteljing, var ho så sjuk at ho døydde, og der, i døden, talte Jesus til henne og sa: – Eg sender deg tilbake til livet for at du skal fortelja om mine gjerninger.

Det gjorde ho. Og for første gong ble det ei masserørsle frå hennar folkegruppe, bara-ane på sør-Madagaskar, til kristen tru», skriver Kjetil Aano.

Han legger til at fortellingen om Mama Christine, som denne kvinnen blir kalt, er ikke unik. Men hennes erfaring er det som i senere tid har ført til sterkest kirkevekst på Madagaskar.

Frelse i fokus

– Hva vil denne teksten om Jesus som vekker opp Jairus´ datter si til oss som lever i Norge i 2016?

– Også i dag ønsker Gud å vise omsorg til sitt skaperverk. Han bruker både undere og mirakler, naturlover og vanlig medisin for å få fram dette.

Som kirke må vi være tydelig på at det viktigste er å se hvem Jesus er – og ikke bli så fokuserte på at det er utført et mirakel. Alle mennesker trenger en frelser. Derfor skal vi være opptatt av Jesu frelse – og ikke av virkemiddelet han måtte bruke, sier Kjetil Aano.