JAKTEN: En amerikansk soldat på post i Afghanistan. Jakten på Osama bin Laden har kostet USA enorme summer. Foto: Reuters/Scanpix

Jakten på bin Laden har kostet

Nærmere ti års jakt på Osama bin Laden har kostet amerikanske skattebetalere over 2.000 milliarder dollar, ifølge FT-beregninger.

Det er avisen The Financial Times som har regnet ut prisen for jakten på verdens mest ettersøkte mann. Den svimlende summen, som tilsvarer 10.600 milliarder norske kroner, inkluderer krigene i Afghanistan og Irak.

The Congressional Research Service (CRS), som er Kongressens egen upartiske tenketank, la nylig fram tall som viser at den amerikanske nasjonalforsamlingen siden 2001 har bevilget 1.283 milliarder dollar i ekstra midler til forsvaret i tillegg til det ordinære forsvarsbudsjettet.
I tillegg kommer regningen for den såkalte krigen mot terror, som blant annet omfatter en rekke sikkerhetstiltak i USA. I 2002 ble for eksempel et nytt departement opprettet, departementet for nasjonal sikkerhet.

Økonomiprofessorene John Mueller ved universitetet i Ohio og Mark Stewart ved Newcastle University i Australia har forsket på pengebruken som har gått til utvidede sikkerhetstiltak i USA det siste tiåret.
De har regnet seg fram til at amerikanske myndigheter har brukt 690 milliarder dollar, regnet i dagens dollarverdi, på slike tiltak i perioden 2002 til 2011. I tillegg må det regnes med 417 milliarder dollar som følge av forsinkelser på grunn av utvidede sikkerhetskontroller av fly-, tog-, båt- og busspassasjerer.
- Det meste av dette er bortkastede penger, sier de to økonomiprofessorene.
- Dersom dette skal være kostnadseffektivt i antall eiendommer og menneskeliv spart, må man oppdage og avverge minst fire angrep daglig av den typen man gjorde på Times Square i New York i fjor, påpeker de.NTB