Man kan ikke bygge kirker uten noe kirkerett

Det er beklagelig at generalsekretær Åsland i sitt nyttårsintervju i Utsyn ikke gir tydeligere signaler om hva NLM sentralt vil med de kirkene som allerede opererer innenfor organisasjonen.

Faktum er at NLM i mange år har drevet med kirkedannelser. For eksempel fremstår Misjonssalen i Oslo, Salem i Bergen, Tremorkirken på Sotra og Misjonssalen i Ålesund som etablerte kirker etter den lutherske kirkes bekjennelse, der det heter at «kirken er forsamlingen av de troende, der evangeliet blir lært rent og sakramentene forvaltet rett» (CA 7).

Flere av disse NLM-kirkene har i en årrekke hatt forkynnelse og sakramentsforvaltning, og i tillegg fremstår de som et alternativ til Den norske kirke fordi de har gudstjeneste på samme tidspunkt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Åsland skaper videre et merkelig skille mellom de spontane nådegaver og den organiserte embetsstruktur, når han sier at organisasjonen bør være en bevegelse som ikke blir avhengig av en pastor. Jeg deler hans ønske om at en pastortjeneste ikke må fortrenge nådegavene, men samtidig minne om at mange av NLM-kirkene allerede i dag har pastorer ansatt, selv om mange foretrekker å kalle dem forsamlingsleder. Dessuten er organisasjonen såpass hierarkisk oppbygd at man vanskelig kan betrakte NLM som kun en grasrotbevegelse. En kirke på lokalplanet kan nemlig ikke foreta seg mye uten å ha spurt ledelsen på forhånd.

NLMs grunnregler (§3) åpner opp for at begrepet misjonsfellesskap kan være forsamlinger – forstått som kirker der Ordet lyder og sakramentene meddeles – og er slik å betrakte som fullverdige kirker etter den lutherske bekjennelse. Disse kirkene er også frikirker, fordi de i sin kirkeordning og daglige ledelse ikke er underlagt staten. Utfordringen er ikke at NLM allerede har kirker, men at organisasjonen har unndratt seg å gi disse et kirkerettslig fundament. Selv om kirkerett kan defineres som et adiafora, er den aldri uvesentlig fordi ens kirkerett avspeiler ens forståelse av hva en kirke til syvende og sist er.

Opprettelsen av NLM Trossamfunn gav som sådan ingen kirkerettslig drahjelp til de allerede etablerte NLM-kirkene, men skapte istedenfor en merkelig kirkerettslig konstruksjon der man oppløser det nære båndet mellom ens kirkerettslige tilhørighet og den lokale menighet. Åsland sier i intervjuet at man ønsket et reelt alternativ for dem som opplever det vanskelig å stå i Den norske kirken. Etter mitt syn er dette ikke tilfelle fordi etter Kirkeloven er personens medlemskap i Den norske kirke knyttet til et sokn for slik å knytte et tettest mulig bånd mellom den enkelte medlem og lokalmenigheten. Opprettelsen av NLM Trossamfunn har ikke skapt noe logisk bånd mellom selve trossamfunnet og den lokale kirken. På den måten blir trossamfunnet aldri noe mer enn en «Excel-kirke». Etter mitt syn burde NLM Trossamfunn ikke bestå av enkeltpersoner, men av lokale kirker. Dette ville skape tettere bånd mellom lokalkirken og trossamfunnet sentralt. For kirken kan aldri tre synlig frem som noe annet enn en lokal kirke!

Hovedstyrets og ledelsens veiledning bør bli tydeligere. I notatet «En ny kirkelig situasjon» fra november 2015 oppfordrer Hovedstyret at det bygges misjonsfellesskap med forkynnelse og full sakramentsforvaltning, med andre ord at det bygges kirker. Denne oppfordringen kommer imidlertid uten noen refleksjoner om hva dette rent kirkerettslig vil bety, både for det enkelte NLM-medlems forhold/medlemskap til Den norske kirke og de NLM-kirker som allerede eksisterer eller som kan bli dannet i fremtiden. Dersom Hovedstyret faktisk mener at Kirkemøtets vedtak er kirkesplittende, må det få kirkerettslige konsekvenser i de konkrete råd Hovedstyret gir misjonsfolket.

Den manglende vilje til tydelighet i kirketenkningen gjør at mange NLM-kirker strever unødvendig mye på lokalplanet med å finne sin egen vei. Resultatet kan også bli, av mangel på felles veiledning, at kirkene utvikler ulike ordninger, regler og praksis, og slik bidrar til å skape enda mer uklarhet i et allerede kronglete kirkelandskap. Min oppfordring er at Hovedstyret og ledelsen er mer i forkant. NLM-kirkene har vært en del av NLM og kommer antakeligvis til å bli enda viktigere i fremtiden!