Hvilke nyheter er riktige?

Det er et spørsmål som har blitt debattert i ulike sammenhenger det siste året. Noen ganger er flere tilnærminger riktige selv om de gir et høyst ulikt bilde.

«Medlemsflukten fortsetter fra Den norske kirke.», er overskriften på Dagen.no når dette skrives. Videre står det:

«Nærmere 10.000 personer meldte seg ut av Den norske kirke i første halvår i år, og det er omkring 2.000 flere enn i samme periode i fjor. Samtidig meldte 1.400 seg inn. Tallene som Dagen har innhentet fra Kirkerådet viser at flukten fra Den norske kirke fortsetter med 9.654 utmeldelser per 30. juni i år, selv om strømmen av utmeldelser har avtatt noe.»

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les saken her:

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg avDagen.

Samme dag leser jeg i nyhetstjenesten vi har for Møre og Romsdal fylke og Møre bispedømme fra avisa Driva under overskriften «Godt besøk»:

«Kirkevergen mener han også har god grunn til å være fornøyd med kirkebesøket. I fjor var det totalt nærmere 20.000 besøkende i kirkene medregnet begravelser og konserter. 5533 var innom de 58 gudstjenestene i Hov kirke. – Vi har store konfirmantkull og har satset spesielt på barne- og ungdomsarbeid, sier Stig Rune Andreassen.»

Sunndal er en kommune med 5 kirker og ca. 6200 medlemmer i Den norske kirke. De fleste kristne flyktningene der er ortodokse. Det betyr at alle kirkens medlemmer i Hov som bare er et av de 4 soknene i kommunen, var til gudstjeneste mer enn en gang i løpet av fjoråret.

Jeg er så enig med kirkevergen. Vi har god grunn til å være fornøyd med kirkebesøket! Og da er ikke barna og ungdommenes jevnlige bruk av kirka til trosopplæring med salmesang, bibellesning, bønn og velsignelse tatt med.

Som biskop har jeg uendelig mye jeg er takknemlig for og gleder meg over. Nyhetstjenesten gjør hver dag noen av de mange kirker og sokn synlige for meg. Det er viktig for biskopens tilsyn.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Romsdal Budstikke har i dag intervju med ordføreren i Midsund, en av øykommunene våre. Under overskriften «Samfunnsinstitusjon», leser jeg:

«I et øysamfunn som vårt har presten en helt sentral rolle, som samfunnsinstitusjon. Her ute er presten viktig for oss. Kirka er mye brukt, ikke minst i krisetider er det der vi samles. Det ser vi både i forbindelse med nasjonale tragedier og ulykker og liknende som har skjedd i lokalsamfunnet.

Presten har alltid betydd mye her. På 80-tallet betalte vi en prest på dugnad for å ha han her ute hos oss. Det kan gå så langt at vi må gjøre det igjen. En kort periode kan vi greie oss med vikar, men på sikt betyr det mye for samfunnet her å ha en fastboende prest.»

Dette er to av dagens nyheter. I går var det andre, og i morgen kommer det nye. Disse hører med når bildet av folk flest sitt forhold til Den norske kirke tegnes.