Jeg ville stemt på Clinton

Hillary Clinton er det minste av to onder.

På valgdagen tirsdag publiserer vi her i Dagen en stor oversikt over hvem norske kristenledere ville valgt dersom de hadde hatt stemmerett i USA. For min egen del er saken klar: Jeg ville gitt min stemme tilHillary Clinton.

Det skal med en gang sies at det ville vært en svært motvillig stemmegivning. I de fleste politiske spørsmål står jeg langt nærmere republikanerne enn demokratene. Ikke i noe tidligere amerikansk presidentvalg i mitt voksne liv har jeg håpet på at en kandidat fra Det demokratiske partiet skulle vinne. Men denne gangen er det altså sånn.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Og det gjør jeg til tross for at Hillary Clinton etter min mening er en svært dårlig kandidat. Norske medier har ikke vært flinke nok til å få frem hvor mislikt Hillary Clinton faktisk er i den amerikanske befolkningen. For også hun er en historisk upopulær kandidat.

I USA gjøres det kontinuerlige målinger av hvor ærlige og tillitsvekkende velgerne mener at de ulike kandidatene er. Og Clinton har hele veien skåret nesten like dårlig somTrump på disse gallupene. Man kan mene mye om Clintons epost-skandale, ikke minst om tidspunktet FBI-sjefen valgte for å gjenoppta etterforskningen mot henne. Men denne saken svekker ikke akkurat inntrykket mange har av Clinton som en uærlig politiker.

For min egen del er jeg også mildt sagt svært kritisk til hennes standpunkter i viktige verdisaker. Jeg liker ikke hennes syn på ekteskapslovgivningen. Og jeg mener at Clintons støtte til abortmetoder helt frem til barnets fødsel, er ekstrem.

Det er i det hele tatt ganske ufattelig at verdens ledende nasjon på så mange felter -Nobelprisvinnere inkludert - står igjen med to så upopulære og dårlige kandidater til presidentembetet. For manges del blir det til slutt et valg mellom to onder. Og av dem velger man som kjent det minste.

Jeg er ikke av den nervøse typen. Men jeg må innrømme utsiktene til at Donald Trump om drøyt tre dager kan stå igjen som USA-valgets vinner og dermed som verdens mektigste mann, skremmer meg. For Donald Trump er farlig både for fødte og ufødte. Tanken på at en mann med et åpenbart sinneproblem, dårlig impulskontroll og total mangel på utenrikspolitisk erfaring skal få ansvaret for klodens største arsenal av atomvåpen, er virkelig ikke lys.

Norge og andre naboland tilRussland har en særlig grunn til å frykte en president Donald Trump. Den kalde krigen har gjort et uventet comeback og på bare få år har verden blitt et mye farligere sted.Putin har brukt sin militærmakt mot et av sine naboland. I Baltikum frykter man at de kan bli de neste ofrene for russisk aggresjon. Alt dette skjer mens russiske jager- og bombefly stadig oftere dundrer nedover langs norskekysten.

En amerikansk president som setter spørsmålstegn ved heleNATO-alliansen, er det siste vi trenger nå. Trump har sagt at NATO er «utdatert» og at han ikke er bekymret hvis alliansen skulle bryte sammen. At Putin åpenbart ønsker at Trump skal bli president og bruker russiske hackere som våpen mot Det demokratiske partiet, burde i seg selv være tilstrekkelig grunn til å håpe at Hillary Clinton vinner på tirsdag.

Men det finnes mange flere. Skal man i 2016 virkelig velge en president med et så sexistisk kvinnesyn som det Trump har? Denne mannens uttalelser om kvinner - og hva en mann kan tillate seg å gjøre mot dem bare han er kjent nok - er lite presidentaktig, for å si det forsiktig.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

En valgseier til Donald Trump vil også splitte et allerede etnisk delt USA enda mer. Hele hans presidentkampanje har vært basert på å sette grupper opp mot hverandre. Trumps valgkamp fikk en flying start da han lanserte sin plan om å bygge en mur langs hele den sørlige grensen til vern mot meksikanske innvandrere, eller «voldtektsmenn og narkohandlere» som Trump har kalt dem. Og han har tidligere gått inn for å nekte folk innreise i USA basert på hvilken religion de har.

Den stemningsbølgen som Donald Trump surfer på er i det hele tatt svært ubehagelig. Den eksponerer noen av de mest problematiske sidene ved det amerikanske samfunnet akkurat nå. Likevel har denne særegne blandingen av pengemakt, konspirasjonsteorier, fremmedfrykt, politikerforakt og kjendisdyrkelse ført ham langt.

La oss håpe den ikke fører ham helt inn iDet hvite hus.

*Hvem ville du stemt på? Clinton eller Trump?*