Partiet De Kristne kan gi oss Jonas-regjering

Til tross for sin labre oppslutning kan Partiet De Kristne under gitte omstendigheter komme til å spille en viktig rolle i norsk politikk

Det kom ikke som noen stor overraskelse da tidligere skolebyråd forKrF i Bergen,Tomas Moltu, i forrige uke meldte overgang tilPartiet De Kristne. Hans kritikk både av utviklingen i KrF generelt og partilederKnut Arild Hareide spesielt, var så hard at den mest naturlige konsekvensen var en utmelding.

Tomas Moltus praksis fra toppolitikken i Norges nest største by kommer nok godt med i et parti der tillitsmannsapparatet er nesten fullstendig blottet for politisk erfaring.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I forgårs meldte også familie-profilenLill-May Vestly seg inn iPartiet De Kristne. Innmeldingene kommer i forbindelse med nominasjonsprosessen i partiet og disse to kan muligens bli å se på listene ved stortingsvalget.

Denne forsiktige oppturen for Partiet De Kristne kommer samtidig som konkurrentenKristelig Folkeparti sliter tungt. Svært tungt. Knut Arild Hareides parti har denne uken fått en meningsmåling i fleisen der resultatet kun er 3,7 prosent.

Slike tall er et mareritt for dem. Et resultat under sperregrensen kan bety et farvel med KrF som politisk kraft i Norge.

I Partiet De Kristne har man andre typer drømmer. En ønskedrøm om å ta over KrFs rolle som det foretrukne partiet for det norske kristenfolket.

Det forblir nok med drømmen. Partiet De Kristne har nå deltatt som landsomfattende parti i to valg. Begge ganger har oppslutningen endt på promillenivå. Selv om det ikke har skortet på voldsomme ambisjoner om både stortingsplasser og regjeringstaburetter. Ved forrige stortingsvalg var målet 6,6 prosent. Resultatet 0,6.

Omtrent slik vil det nok gå også ved valget neste år. Men til tross for sin labre oppslutning kan partiet under gitte omstendigheter likevel komme til å spille en viktig rolle i norsk politikk. En helt avgjørende rolle faktisk.

Med et KrF som vaker like ved sperregrensen kan et par promille fra eller til ha meget stor betydning. Og vidtrekkende konsekvenser. Ikke bare for om KrF kommer inn på Stortinget, men også for hvilken regjering vi får etter valget.

På de fleste målinger er KrF vippepartiet. Det betyr at KrFs stortingsmandater er nødvendige for å sikre et fortsatt borgerlig flertall og Erna Solberg som statsminister. Et KrF under sperregrensen kan bane veien for et comeback for en rødgrønn regjering.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I Partiet De Kristne er de klare på hvem de ønsker som statsminister. Og det er definitivt ikke Ap-mannen Jonas Gahr Støre. Likevel er det ironisk nok det de kan komme til å medvirke til, ved å ta stemmer som ellers ville gått til KrF.

Hvis Partiet De Kristne i hele tatt vil få noen påvirkning på norsk politikk, så er det altså langs disse linjene de kan komme til å påvirke. Hvor mye vil de svekke KrF og hva blir konsekvensene av det?

Det blir i verste fall en Jonas Gahr Støre-regjering.