Herme-Etisk Forbund

Det er nok ikke sikkert at det blir årets nyord. Men et nyord er det definitivt. Et langt, vanskelig, kronglete og litt krampaktig sådant, slik det gjerne blir når Human-Etisk Forbund prøver å plagiere Den norske kirke.

Vi snakker om «feltlivssynshumanist», den 20 bokstaver lange tittelen som jo høres ut som noe som kunne ha vært funnet opp av en språkkomité i Human-Etisk Forbund. Uansett er den i hvert fall resultatet av det foreløpig siste av organisasjonens tallrike kopiprosjekter.

For oss virker det som store deler av Human-Etisk Forbunds organisasjonsliv er basert på en slags lett omarbeidet «copy paste»-versjon av kirkens seremonier. Humanetikerne har byttet ut dåp med navnefest. Og de har laget sine egne konfirmasjons- og vigselsritualer.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ved juletid arrangerer de lysfester. Før jul for noen år siden prøvde de sannelig å stikke av med julens nasjonalsang «Deilig er jorden», også. De rappet melodien og tittelen og satte en sekularisert og avkristnet tekst på den. Men da ble det heldigvis bråk. Julestemningen sin vil nordmenn ha i fred.

Kreativiteten, evnen til å finne på noe eget, ser ikke ut til å være den nådegaven som det finnes mest av i Humanismens Hus i Oslo. Det siste påfunnet derfra er – ikke overraskende – også en kopi. Denne gangen av feltpresttjenesten som Den norske kirke har i Forsvaret.

Når kirken har prester der, så skal vi også ha det, resonnerer Human-Etisk Forbund. Og siden de ikke kan kalle vedkommende feltprest, så kom man altså til slutt opp med yrkestittelen som nå konkurrerer med høyesterettsjustitiarius om å være Norges lengste.

Stillingen som feltlivssynshumanist ble utlyst av Forsvaret nå i juni og den som tilsettes skal formelt være ansatt og lønnet der. Men det er Human-Etisk Forbund som skal sertifisere og ha tilsynet – vi hadde nær sagt det teologiske tilsynet – med vedkommende. Og det er en forutsetning at den som blir ansatt i stillingen er medlem i Human-Etisk Forbund.

Denne gangen er det faktisk ikke bare vi her i Dagen som er kritisk til organisasjonens hermerier. Nå kommer det innsigelser fra humanetikerne selv også. I en artikkel i tidsskriftet Fri Tanke advarer lege og humanetiker Morten Horn mot tendensene han mener går i retning av at organisasjonen får et «humanistisk presteskap». Han viser til utviklingen der Human-Etisk Forbund nå skal sertifisere livssynshumanister som skal tjenestegjøre i Forsvaret, på sykehus og i fremtiden kanskje også 
i religionsnøytrale seremonirom.

– Plutselig en dag kan vi stå der med et slags presteskap, som grunnet sin posisjon og erfaring får en aura av å være litt mer humanistiske enn oss vanlige dødelige, advarer Horn i artikkelen.

Kanskje er det dette som blir det neste? En ­humanetisk geistlighet i matchende trosnøytral kappe og krage. Det vil i så fall være en naturlig videreføring av kopieringsvirksomheten til Herme-Etisk Forbund.

---------

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Debatt:

Her kommmenterer Alf P. Hagesæther,  brigader og sjef for feltprestkorpset, lederartikkelen du nå har lest:

Les også: