Trumps valg av Israel-ambassadør beklager uttalelser 

President Trumps valg av ambassadør til Israel, David Friedman, beklaget tidligere "støtende uttalelser" da han møtte til høring i Senatets utenrikskomité. 

Friedman omtalte i fjor den liberale jødiske gruppenJ Street iUSA for "kapos", betegnelsen som ble benyttet om jøder som samarbeidet med nazistene underholocaust.

Friedman nevnte ikke spesifikt denne uttalelsen, men sa under høringen at hans språkbruk "med rette har blitt kritisert".

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det finnes ingen unnskyldning for mine støtende uttalelser. Jeg beklager på det dypeste. De gjenspeiler ikke hvem jeg er, sa Friedman under høringen ifølge avisenHaaretz.

Friedman lovet videre at han ikke lenger vil bruke "provoserende retorikk".

Demonstranter

Høringen i utenrikskomiteen for å bli godkjent begynte torsdag ettermiddag norsk tid. Samtidig som Friedman kom med sin beklagelse, ble høringen avbrutt av seks demonstranter. To av dem hadde med seg palestinske flagg inn i høringsrommet, skriver Haaretz.

– Friedman er en krigsforbryter, ropte en av demonstrantene før alle seks ble geleidet ut. Fire av demonstrantene var ifølge dem selv amerikanske jøder, skriver Haaretz.

– Radikale holdninger

Utnevnelsen av Friedman er omstridt, og fem tidligere amerikanske ambassadører tilIsrael har i et brev til utenrikskomiteen skrevet at han er uegnet til jobben og viser til hans "ekstreme, radikale holdninger".

Thomas Pickering, William Harrop, Edward Walker, Daniel Kurtzer og James Cunningham ber utenrikskomiteens medlemmer tenke seg nøye om før de godkjenner ham som ambassadør.

– Komiteen må forsikre seg om at Friedman er balansert nok og har det temperamentet som kreves for å kunne representere USA som ambassadør i Israel, heter det i brevet de har skrevet.

Sønn av rabbiner

Friedman er sønn av en ortodoks rabbiner, en ivrig tilhenger av de israelske bosetningene i palestinske områder, en svoren motstander av opprettelse av en palestinsk stat og en uforbeholden forsvarer av den israelske regjeringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I tillegg til å ha kalt den jødiske gruppen J Street i USA for "kapos", har han også stemplet tidligere presidentBarack Obama som antisemitt.

J Street har gått hardt ut mot Trumps valg av ambassadør og viser blant annet til Friedmans mange krasse utfall mot medlemmer av tidligere amerikanske administrasjoner, mot diplomater og liberale jøder.

Enstatsløsning

Kontroversen rundt Trumps valg av Friedman til ambassadør, forsterkes av at presidenten selv stiller spørsmål ved behovet for en palestinsk stat og hans antydning om at USA under hans ledelse vil slutte opp om en såkaltenstatsløsning.