Seks svenske ungdommer veltet med kajakker Ånnsjön i Åre kommune tirsdag. To gutter ble fløyet til Trondheim med livstruende skader. De fire andre ble innlagt på sykehuset i Östersund som opplyser at tilstanden deres er stabil. Alle ble sterkt nedkjølt. Foto: Terje Næss / NTB scanpix

Kritisk for konfirmanter etter kajakkvelt

Tilstanden er fortsatt kritisk for to 15 år gamle svenske gutter som falt i vannet da kajakken deres veltet i Ånnsjön i Åre kommune nær grensen til Norge tirsdag ettermiddag.

Begge ble fløyet med luftambulanse til St. Olavs hospital, som onsdag formiddag opplyser at skadene er livstruende.

Sammen med en tredje ungdom og tre ledere deltok de på en konfirmasjonsleir og hadde lagt ut på kajakktur på den store innsjøen som ligger på høyde med Trondheim da kajakkene veltet i dårlig vær.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kraftig nedkjølt

– Vi vet ikke hvor lenge de hadde vært i vannet, men de var kraftig nedkjølt og det skyldtes nok at alle har ligget i vannet en stund, sier Erik Forsell i redningstjenesten i Åre tilLänstidningen Östersund.

Han sier at det tok tid å lokalisere dem.

– Sjøen er ganske stor, og vi visste ikke helt hvor de hadde padlet. Alle hadde redningsvester på, og det gjorde naturligvis redningsarbeidet lettere, sier Erik Forsell i redningstjenesten i Åre tilLänstidningen Östersund.

Tre hadde klart å komme seg i land på en øy, mens de tre øvrige ble plukket opp fra sjøen.

Fire utenfor fare

Den tredje konfirmanten ble fløyet til Östersunds sjukhus og de tre lederne ble kjørt til samme sykehus med ambulanse.

IfølgeRegion Jämtland Härjedalen var de nedkjølt, men ved bevissthet. I 21-tiden tirsdag opplyste helseregionen at tilstanden var stabil og at de tre ikke har alvorlige fysiske skader. De fire ungdommen, to gutter og to jenter, er født mellom 1997 og 2000 og hjemmehørende i stockholmstraktene.

Norsk politi bisto

Svensk politi fikk melding om ulykken i 16.45-tiden, men det var da uklart hvem som hadde varslet om kantringen.

Tre av deltakerne kom seg raskt opp av vannet, mens de andre lenge var savnet. Like etter klokka 19 var alle gjort rede for.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Politiet i Nord-Trøndelag ble bedt om å bistå i letingen sammen med dykkere fra Trondheim og Fjellredningen i Meråker.

Det blåste kraftig i området hele tirsdag og lufttemperaturen var åtte grader. (©NTB)