Fullsatt kinosal for boikottet israelsk film

Den israelske filmen «The Other Dreamers» om barn med spesielle behov ble i høst boikottet i Norge. Tirsdag kveld ble den vist for en utsolgt kinosal i Oslo.

Filmen«The other dreamers» handler om sterkt funksjonshemmede israelske barn og deres drømmer. Filmen vil vise hvor lite som skal til for å gi disse barna gode opplevelser og selvtillit.

LES:Viser boikottet israelsk film

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I august 2015 ble det kjent at filmfestivalen«Human Rights Human Wrongs» takket nei til å vise filmen, uten å ha sett den først. Tirsdag kveld møtte over 170 mennesker opp på Saga kino i Oslo for å se filmen.

– Urettferdig

– Dette er vårt motsvar. Vi synes det er urettferdig at en filmfestival avviser en film kun fordi den er israelsk. Den handler ikke om noe politisk en gang. Da mener vi det er diskriminering, sier Kjetil Ravn Hansen iMed Israel for fred (MIFF), som står bak arrangementet.

Både folk fra MIFF og Israels viseambassadørDan Poraz deltok under fremvisningen av den 35 minutter lange dokumentarfilmen.

– Folk har meldt seg på via nettet, og vi opplever at dette har skapt engasjement blant mange, sier Ravn Hansen til KPK.

Støttet israelsk boikott

Den israelske regissørenRoy Zafrani publiserte 10. august en melding han hadde mottatt fra festivalsjef Ketil Magnussen. Han ønsket ikke å vise filmen, og ga følgende begrunnelse.

«Vi støtter den akademiske og kulturelle boikotten av Israel, så om ikke filmene dine handler om den illegale okkupasjonen, eller berører okkupasjonen eller blokaden av Gaza, eller på annen måte diskrimineringen av palestinerne, kan vi ikke vise dem.»

– Handler om demokrati

Før filmen ble vist sa Israels viseambassadør Dan Poraz at han mente filmfestivalen «Human Rights Human Wrongs» begikk en stor feil ved å boikotte filmen.

– Det finnes åpenbart mennesker som i menneskerettigheters navn er villige til å nekte andre mennesker grunnleggende rettigheter. Samlingen her i kveld handler ikke om å støtte Israel, men om å støtte demokratiet og ytringsfriheten, sa Poraz.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

KOMMENTAR:Barna vi ikke får se

To som hadde møtt frem for å se filmen var israelvennene Kari Buer og Vigdis Wilhelmsen.

– Jeg støtter Israel og mener det ikke var riktig å boikotte filmen. Den ble ikke engang vurdert. Det mener jeg er forbudt, sier Vigdis Wilhelmsen.

– Denne filmen ble boikottet og da ville vi vise vår støtte, sier Kari Buer.

Utenriksministeren uenig

Boikotten av filmen i høst fikk også flere til å reagere. UtenriksministerBørge Brende sa i enuttalelse at boikott av Israel ikke er norsk politikk, og at det er feilslått å tro at en utestengelse av israelske kunstnere vil være et konstruktivt bidrag til å løse konflikten i Midtøsten, snarere tvert imot.

– Jeg er skuffet over denne holdningen fra en filmfestival. Det å kutte kultursamarbeidet med et folk er også å kutte dialogen med dem. Regjeringen tror på personlig frihet, på mangfold og på at alle stemmer må få komme til orde, sa han.

Dagen-redaktørVebjørn Selbekk skrev ien kommentar at boikotten av den israelske filmen er en avgjørelse som stinker, og som lukter av fordommer og diskriminering.

«Men det er faktisk enda vanskeligere å forstå hvorfor våre skattepenger skal gå til en slik festival i form av pengestøtte fraOslo kommune ogNorad. Og så må vi kunne spørre om det virkelig er helt uproblematisk for ytringsfrihetsorganisasjoner å finansiere en festival som mener ytringsfriheten skal begrenses etter hvilken nasjonalitet man har», skrev Selbekk.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

«Human Rights Human Wrongs» er en årlig festival som i år ble arrangert fra 16.-21. februar. KPK