UTVIDER: KVS Lyngdal er omtrent i mål med den sterke utvidelsen av sin bygningsmasse.

Historisk høyt elevtall på «nye» KVS Lyngdal

Om ni dager er det stor åpningsmarkering etter den omfattende utbyggingen ved KVS Lyngdal. Til høsten tar skolen imot rekordmange elever.

Det vokser i skolesektoren i kristen-Norge, og i Lyngdal skal Kristen videregående skole Sør (KVS Lyngdal) stå og skinne mandag om en drøy uke.

Fest

Og de har grunn til å feste og feire. Mandagen markerer toppen på en lengre vekstperiode med 2200 nye kvadratmeter bygningsmasse.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Dette er faktisk en fordobling av det arealet skolen hadde fra før, og i tillegg til den nye bygningsmassen, er også den gamle oppgradert.

Arbeidet med de nye bygningene startet høsten 2013 og har vart helt til utpå vinteren da de nye arealene ble tatt i bruk. Nå gjenstår bare opparbeidelse av uteområdene.

120 nye elever

De siste åra har KVS Lyngdal fått godtkjent en utvidelse med 120 elevplasser slik at det i alt vil kunne gå 340 elever der fra høsten av. Først ble en utvidelse med 90 elever godkjent for tre år siden, og ytterligere 30 elevplasser er godkjent fra og med kommende skoleår. Dette gir det historisk høye elevtallet 340.

Det er en enorm vekst fra midten av 1980-tallet da rektor Ståle Andersen kom til skolen som den gang var en landbruksskole med snaut 100 elever. Stigningen siden 2012 har likevel vært ekstra bratt.

Der er satsingen på studiespesialisering som har ført til den store veksten de senere åra og som gjorde behovet for utbygging påtrengende. De fleste elevene kommer fra Sørlandet og Rogaland, og omkring 200 elever bor på skoleinternat, resten på hybler eller hjemme.

– Populært

– Det har vært veldig populært å gå på vår type skole, og vi har hatt god elevtilgang, sier rektor Andersen til Dagen. Han sier at skolens rykte særlig er bygd opp av tidligere elever.

– De er våre beste ambassadører, forteller Andersen som sier seg enig i at utbyggingen imøtekommer en etterspørsel og et økende behov, men han ser ikke for seg ytterligere vekst nå.

– Fram mot 2022 må vi konsolidere oss litt, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

60 millioner

Budsjettet for utbyggingen er på 60 millioner kroner. En del av dette er lånt i bank, noe også fra eierorganisasjonen Indremisjonsforbundet.

For øvrig oppebærer driften og enkelte gaver prosjektet som markeres stort kommende mandag.

Til åpningsfesten kommer stortingsrepresentantene Ingunn Foss (H) og Hans Fredrik Grøvan (KrF). Grøvan var ordfører i Lyngdal i 12 år fram til 2007, mens Foss var hans etterfølger fram til 2013 da begge ble valgt inn på Stortinget.

Nåværende Lyngdal-ordfører Jan Kristensen (H) kommer også, og selvsagt deltar generalsekretær Erik Furnes i eierorganisasjonen Indremisjonsforbundet. Olav Haavorstad (KrF), som er leder for hovedutvalg for kultur og utdanning i fylkestinget i Vest-Agder, stiller opp sammen med representanter for entreprenør og bank med flere. Selvsagt er skolens elever og personale på plass. 5-600 personer vil bli bespist.

Klasserom og matsal

FORNØYD: Rektor Ståle Andersen er glad for utbyggingen ved skolen. Foto: KVS Lyngdal

De 2200 nye kvadratmetrene består blant annet av fire nye klassrom på 70 kvadratmeter hver. Dernest er det bygd grupperom, kjøkken og utvidet matsal samt 40 internatrom, med dusj og bad. I tillegg kommer en møtesal og bibliotek.

– Vi er fornøyde og takknemlige og gleder oss til denne dagen, sier en begeistret rektor Ståle Andersen som mener de nye arealene er blitt fine og hensiktsmessige.

KVS Lyngdal

KVS Lyngdal (Kristen videregående skole Sør) var tidligere jordbruksskole, grunnlagt i 1947 av senere stortingsmann og miljøvernministeren Trygve Haugeland (KrF).

Skolen ble videregående skole i 1992 og eies av Indremisjonsforbundet.

Etter sterk økning i elevtallet de siste fire årene starter skolen til høsten med 340 elever.

Skolen er både utvidet og pusset opp de siste to årene.