Grunnen vakler under føttene

Misjonen konkluderte med at hun var utsatt for en seksuell krenkelse av en forsamlingsleder. For henne er livet snudd på hodet.

Dagen har møtt kvinnen i 20-årene flere ganger det siste året. Til nå har hun ikke fortalt sin historie offentlig, men hun ønsker å formidle hvor drastisk livet hennes har endret seg etter at hun ble utsatt for seksuelle krenkelser av en kristenleder hun hadde stor tillit til.

– Det skjer faktisk seksuelle overgrep i kristne miljø, også av personer med meget stor tillit i menigheter. Vi må sette ord på det, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Saken ble offentlig kjent da forsamlingslederen gikk av og organisasjonen konkluderte med at hun hadde blitt utsatt for en seksuell krenkelse.

– Endret liv

Det er nå halvannet år siden. Tilbake sitter hun med et endret liv.

– Jeg vokste opp i et trygt hjem i en god, kristen familie. Jeg har veldig gode foreldre og var omsluttet av omsorg og kjærlighet.

Hun fikk tidlig ansvar i menigheten, var forsanger og hadde et spesielt hjerte for de som hadde det vanskelig.

– Jeg hadde alltid mange venner rundt meg. Jeg var åpen og så det gode i mennesket.

Når hun våknet om morgenen, var det med forventning om at Gud skulle velsigne dagen, gå foran henne og bruke henne til å velsigne andre.

– Hvordan har du det nå?

– Ord er fattige. Jeg tar på meg en maske hver dag jeg skal på jobb. Jeg ser mørkt på livet. Nå klarer jeg ikke å planlegge livet. Hele livet mitt står på vent. Når jeg får angst, kan det vare i to uker. Da klarer jeg bare jobb. Etterpå går jeg hjem hvor jeg kan gi rom til følelsene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hun tørker tårer.

– Jeg har vanskelig for å konsentrere meg. På jobben sier folk noe til meg - men så forsvinner det bare.

Trenger stillhet

Vi møtes på en kafé. Før elsket hun store folkemengder og å gå på kafé med venner. Nå opplever hun at begge deler veldig krevende for henne.

– Jeg trenger stillhet og er sensitiv for lyder. Før hadde jeg aldri, aldri tenkt over at det skulle være slitsomt på kafé. Nå blir jeg sliten veldig fort. Når jeg legger meg om kvelden, tenker jeg: «Jeg orker ikke mer. Jeg vil egentlig ikke leve lenger». Det er en kamp som ikke blir ferdig.

LES OGSÅ:Skam, tabuer og skjulte synder

Ifølge en uttalelse fra psykologen hun går til behandling hos, har hun klare tegn på posttraumatisk stressyndrom etter å ha vært utsatt for manipulasjon og overgrep fra forsamlingslederen hun hadde som sjelesørger i to år. Psykologen beskriver panikkangst, konsentrasjonsvansker, søvnproblemer, mareritt og flashbacks. «Hun går fremdeles i konstant beredskap», skriver psykologen.

Kvinnen lar Dagen få tilgang til uttalelse fra psykolog for å sette ord på hvor alvorlige konsekvenser seksuelle krenkelser får - lenge etter at saken er formelt avsluttet fra organisasjonens side.

Henlagt, men erstatning

Hun har politianmeldt forsamlingslederen, men saken er henlagt etter bevisets stilling. Henleggelsen ble anket til statsadvokaten, som opprettholdt avgjørelsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Nylig ble kvinnen tilkjent voldsoffererstatning. I vedtaket heter det at de finner det klart sannsynlig at «skadevolder har skaffet seg seksuell omgang med deg ved å misbruke sin posisjon som sjelesørger og åndelig veileder for deg». Det heter også at den tidligere forsamlingslederen har hatt et «overmaktsforhold».

Kvinnen forteller at hun kjente til mannen fordi han hadde hatt en lederrolle for henne, men at hun ikke kjente ham personlig. Han tok kontakt med henne en gang han skulle tale i nærheten av der hun bodde. Han inviterte henne på møte og sa at han gjerne ville treffe henne etterpå. Etter møtet kjørte han henne hjem, og de hadde det hun opplevde som en god prat. I løpet av samtalen fortalte hun om vanskelige opplevelser hun hadde hatt noen år tidligere. Etterpå spurte hun om han kunne be for henne.

Senere tok han kontakt flere ganger. Hun betrodde seg om problemer hun hadde, og han tok oftere og oftere kontakt og sendte henne hyggelige meldinger. Han skal ha invitert til sjelesorgsamtale hjemme hos ham. For å løse opp hennes stive muskler, skal han ha tilbudt massasje. I massasjen skal han ha befølt henne. Kvinnen beskriver hendelsen som så sterk og uønsket at hun mentalt flyter fra kroppen. Hun prøvde å si noe, men husker ikke hva hun skulle si fordi han raskt hysjet på henne og sa «Det er jeg som bestemmer».

Ifølge psykologen skal hun ha blitt manipulert på det groveste. Han skal ha sagt at «Nå har jeg hjulpet deg, nå må du gi noe tilbake».

De skal over en lenger periode hatt hyppige skype-samtaler på kveldstid.

– Der klarte han til og med å manipulere meg til å kle av meg på overkroppen under samtalene.

Han skal også ha brukt bibelord for å rettferdiggjøre sine handlinger, blant annet at de bare var kjøtt og blod og at Gud gir tilgivelse og nåde.

Psykolograpporten forteller også at hun så på ham som en kristen leder, sjelesørger og åndelig autoritet som sviktet henne på det groveste.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hun beskriver hvordan hun føler at hun har sviktet familien og Gud.

Gikk til kristenleder

På et tidspunkt gikk kvinnen til en kristenleder hun hadde tillit til, som slo alarm da hun fortalte hva som hadde skjedd. Det førte til at saken ble behandlet iMisjonssambandets gruppe som behandler anklager om seksuelle krenkelser, siden mannen var forsamlingsleder i organisasjonen. De konkluderte med at hun var utsatt for en seksuell krenkelse. Mannen sa opp sin stilling.

– Hvorfor brøt du ikke kontakten med ham tidligere?

– Han brukte lang tid på å bygge opp et tillitsforhold ved å være så snill, forståelsesfull, omsorgsfull og ved alltid å ha god tid. Han sendte meg mange ganger meldinger for å høre hvordan det gikk med meg og fortelle hvor imponert han var over meg og det jeg fikk til. Han manipulerte meg til de grader at jeg ikke lenger hadde makt over egen vilje. Selv om det tok to år, var det jeg som brøt kontakten med ham.

Kvinnen, som har høyere utdannelse, har vært mye sykmeldt. Hun står i fare for å miste jobben på grunn av sykmeldingene.

– Hva tenker du når du våkner om morgenen nå?

– Jeg ber til Gud om at han gir meg styrke gjennom dagen. Alene klarer jeg ikke dette.

LES MER:En mørk fortelling om lys

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hun går på jobb så mye hun klarer. Men hun forteller at hun har vanskelig for å klare arbeidsoppgavene. På bussen på veien hjem, kommer tårene. Hjemme gråter hun.

De aller fleste vennene er borte. Hun har trukket seg ut av sosiale sammenhenger og klarer ikke å opprettholde vennskap. Når vennene har spurt henne om å være med, har hun svart at hun ikke kan.

– Til slutt spør de ikke lenger.

Hun har ikke fortalt mange hva som har skjedd. Hun har et sterkt ønske om å ikke bli sett som et offer. «Jeg vil ikke at de skal tenke at «hun har blitt utsatt for et seksuelt overgrep», når de ser meg. Jeg ønsker de skal se meg som et helt menneske.

Berører troen

– Hvilket forhold har du til menigheten?

Hun fester blikket i taket. Bruker litt tid før hun svarer.

– Jeg har alltid likt å være der. Det er sårbart å snakke om.

Troen er også berørt. Før dette skjedde hadde hun lest Bibelen flere ganger. Men så orket hun ikke åpne Bibelen. Den ble liggende uåpnet i et år.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er en av de tøffeste konsekvensene for meg. For min tro er viktig for meg.

– Hvorfor er det vanskelig å lese i Bibelen?

– Han brukte Guds ord for å rettferdiggjøre handlingene sine. Han har brukt Guds ord til å påføre skade. Dermed opplever jeg at Guds ord er en fare for meg, selv om jeg vet noe annet.

Et bilde

– Hva holder deg oppe, tross alt?

– Etter at jeg åpnet meg første gang og fortalte en kristenleder om hva som hadde skjedd, så jeg et bilde for mitt indre. Jeg så Jesus på en strand sammen med en voksen kvinne som samtidig er liten. Det er meg. Jeg har hvit kjole på meg. Det er sol og vakkert vær. Bare helt nydelig. Så ser jeg Jesus løfte meg opp og svinge meg rundt. Han ser meg i øynene og smiler til meg. Plutselig blir alt veldig mørkt. Helt mørkt. Men Jesus holder meg fast. Han ser på meg og er veldig alvorlig i øynene. Det er ingen smil, men han holder meg. Så lysner det litt etter litt. Solen skinner gradvis, og Jesus begynner sakte å svinge meg rundt igjen. Så hører jeg en stemme: «Jeg er med deg».

Men det er noe hun som er underlig for kvinnen å tenke på.

– Jesus var der hele tiden. Hvorfor tillot han da at det skjedde? Samtidig gir det meg trygghet at Jesus var der. Det er han som skal dømme en dag.

– Hvor i bildet er du nå?

– I mørket. Men Gud holder meg. Jeg aner ikke hvor lenge mørket skal vare.

Dagen har vært i kontakt med mannen. Han ønsker ikke å kommentere saken. Dagen er imidlertid kjent med at han avviser at han var sjelesørgeren hennes.