Trond Giske tatt varmt imot av sine egne

Trond Giske ville sette punktum for varslersakene da han gjorde politisk comeback i Orkdal. I Ap-bastionen ble partiets tidligere nestleder tatt vel imot.

Stående applaus og optimistiske tilrop var det som møtte Giske da han entret talerstolen på Folkets Hus i Gjølme en liten kilometer utenfor Orkanger sentrum like før klokken 14 lørdag, under stiftelsesmøtet i Orkland Ap.

Der innledet en tydelig berørt Giske med at han hadde gjort feil og ikke vært bevisst sin rolle og maktposisjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Lei meg

– Jeg er lei meg for hendelser som var upassende og ubehagelige, lei meg for folk som har hatt det vondt, varslere, men også for hvordan det har rammet mine nærmeste. Varslerne fortjener respekt for sitt mot. Varslene skal ikke bagatelliseres eller bortforklares. Ansvaret er mitt, jeg har gjort feil, og jeg sier unnskyld, sa Giske, som fortalte at han hadde gruet seg til å gå opp på en talerstol igjen.

Men mer ville han ikke si om varslersaken. Underveis i den drøyt 45 minutter lange talen ble Giske også tydelig varmere i trøya og tok for seg politiske temaer som oppvekst, arbeid og klimakrise. Blant annet lovet han å bidra til å få slutt på «den mest meningsløse køen i Norge» og sørge for lærlingplass til alle i yrkesutdanning.

– Så må vi gjøre det neste store løftet, nemlig en kompetansereform som gjør oss i stand til å omstille oss – sammen, sa Giske.

Budskap rett hjem

Han tegnet et bilde av partiet som åpenbart gikk rett hjem hos de drøyt 80 tilhørerne i salen. Blant dem var også Giskes foreldre, som etter talen uttrykte stor stolthet over sønnen.

– Det har vi alltid vært, sa Norunn og Bjørn Giske.

At Giske valgte å gjøre comeback nettopp i Orkdal, er neppe tilfeldig, mener Adresseavisens kommentator Tone Sofie Aglen.

– Dette er jo en gammel industribygd der Arbeiderpartiet tradisjonelt har stått sterkt, sier hun til NTB.

Orkland Ap består av de tidligere lokallagene i Orkdal, Meldal, Agdenes og Snillfjord.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Som å komme hjem

Selv sier Giske at det er godt å være tilbake.

– Dette er som å komme hjem. Å spise karbonadesmørbrød og diskutere politikk er jo hjertet i mitt engasjement, sier han.

Giske, som har mistet sine framstående verv som nestleder og Aps finanspolitiske talsmann, er stortingsrepresentant for Sør-Trøndelag.

Stortingsrepresentant Jorodd Asphjell fra Orkdal mener Giskes tale var både glitrende og rørende. Samtidig tror han Giske prøvde å sette punktum for saken som har stormet rundt ham i drøyt åtte uker.

– Han omtalte varslersakene på en god og ydmyk måte og viste at han nå vil se framover, sier Asphjell til NTB.

Bygge opp tillit

Selv ville ikke Giske svare på et eneste spørsmål om sakene.

– Jeg kommer ikke til å si noe mer om de sakene og behandlingen av dem, fastholdt han på et kaotisk møte med pressen i etterkant av talen.

Han håper å kunne gjenoppbygge tilliten gjennom å jobbe med politikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi må vinne fram med det som er viktig for folk i Norge, sier han.

På spørsmål fra NTB om hva slags tillit han har til dagens partiledelse, svarer Giske kort de ikke er avhengige av hans tillit.

– De er valgt av landsmøtet, konstaterer han.

– Store ting

Etter å ha vært en av Aps mest framtredende politikere i lang tid, skal Giske nå sitte på bakerste benk i Stortinget som medlem av i familie- og kulturkomiteen.

– Hvordan vil du takle det? ville en journalist vite.

– Sist jeg satt i kultur- og familiekomiteen, fikk jeg være saksordfører for barnehageforliket, som sørget for full barnehagedekning og makspris, og jeg fikk også være med på et kulturløft som betydde enormt for kulturlivet. Jeg tror vi skal få til store ting, repliserte Giske.