Partileder i KrF Knut Arild Hareide mener regjeringen må ta sin del av det felleseuropeiske ansvaret for å redde båtflyktninger. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

KrF vil ha båtflyktning-svar fra Solberg

Kristelig Folkeparti sender nå et spørsmål til statsminister Erna Solberg (H) der partiet spør om Norge vil ta initiativ overfor EU til å utvide EUs patruljeringsoppdrag Triton, som har som mål å redde skipbrudne flyktninger på vei til Europa.

– Vi ser at EU gjør noe, men kapasiteten er mindre enn i fjor. Samtidig er behovet sannsynligvis større. Som del av det europeiske fellesskapet må vi være med å ta ansvar, sier KrF-leder Knut Arild Hareide til Aftenposten.

– Jeg hadde ønsket meg en mer framoverlent holdning fra regjeringen på dette området, legger han til.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Også Arbeiderpartiet har engasjert seg i båtflyktningenes skjebne. Flere Ap-representanter har fremmet et forslag som sier at Norge bør bidra med utstyr eller forsterkninger til redningsarbeidet. Forslaget skal nå behandles i Stortinget.

– Europa har et felles ansvar for dette, og Norge har mye kompetanse på området. Vi vil ha klare svar på hvordan regjeringen vil følge opp dette, sier Anniken Huitfeldt (Ap).

– Løpende vurdering

Tirsdag denne uken omkom anslagsvis 400 mennesker da båten deres kantret i Middelhavet på vei til Italia. Dagen etter uttalte Flyktninghjelpen at regjeringen i Norge bruker for lang tid på å vurdere hva den skal gjøre for å bidra i Triton-oppdraget. Statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) i Justisdepartementet uttalte til NTB at regjeringen er svært bekymret for situasjonen, og at saken er til løpende vurdering.

Kallmyrs partifelle, stortingsrepresentant Kristian Norheim, mener Norge ikke bør ha dårlig samvittighet.

– Jeg kjøper ikke helt at det er Norge det står på her, sier Norheim til Aftenposten, i en kommentar til at Italias statsminister Matteo Renzi for snart ett år siden ba Solberg om å bidra i redningsarbeidet.

Rederiforbundet og Flyktninghjelpen har allerede gitt konkrete forslag på hvordan Norge kan bidra.

– Pompøst å gå i front

Norheim understreker at situasjonen er alvorlig og at Norge skal bidra, med skip om nødvendig, men viser til at ingen avgjørelse er tatt ennå. Triton-oppdraget er dessuten ikke avhengig av hva Norge gjør, påpeker Norheim.

– Det er ikke sånn at man sitter og venter på om Norge sier ja eller nei. Vi er et eksempel for andre land på veldig mange felter, men det er litt pompøst at Norge alltid skal gå i front. Det er ikke naturlig at vi går i ledelsen her, sier Norheim.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Island har, i motsetning til Norge, bidratt i Triton-prosjektet allerede.

– Island har hatt et kystvaktfartøy under Triton-kommando, som har vært med på å redde tusener av mennesker. Vi ser ingen grunn til at Norge ikke skal kunne gjøre det samme, sa kommunikasjonssjef Tuva Raanes Bogsnes i Flyktninghjelpen til NTB tidligere denne uken.

Italia har brukt store ressurser på å redde båtflyktninger. Landet startet i 2013 en redningsoperasjon og reddet over 150.000 mennesker fram til november i fjor, da EU-oppdraget Triton overtok for den italienske innsatsen. Bare i fjor la minst 218.000 mennesker ut på den farefulle ferden over havet fra Afrika. Rundt 3.500 av dem mistet livet underveis. Så langt i år har trolig rundt 900 migranter omkommet. (©NTB)

Les også
31.500 båtflyktninger har krysset Middelhavet i år
Les også
400 flyktninger kan ha druknet i båtulykke
Les også
Vil sende norsk fregatt for å redde båtflyktninger i Middelhavet