Statsminister Stefan Löfven og hans regjering ønsker å utvide mulighetene for å drive elektronisk overvåking for å hindre terrorangrep. Foto: Mats Andersson / NTB scanpix

Utenlandsk antiterrorpoliti kan få operere i Sverige

Regjeringen i Sverige vil tillate at utenlandsk spesialpoliti opererer på svensk jord hvis landet rammes av et terrorangrep.

Det kom fram da innenriksminister Anders Ygeman fredag la fram regjeringens nye strategi mot terrorisme.

Et av forslagene går ut på at svensk spesialpoliti kan få bistand fra utenlandske kolleger i Sverige hvis landet rammes av et angrep. I tillegg ønsker regjeringen at det svenske forsvaret skal kunne hjelpe politiet i en krisesituasjon – og at politifolk og soldater skal trene sammen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det som skjedde i Paris og København, kan skje her, påpeker Ygeman ifølge avisa Aftonbladet.

SMS-advarsel

Ygeman foreslår også at myndighetene skal kunne bruke tekstmeldinger til å advare befolkningen i bestemte områder hvis det skulle skje et terrorangrep.

I tillegg ønsker regjeringen å utvide myndighetenes muligheter til å drive elektronisk overvåking. Tradisjonell telefonavlytting er ikke like effektivt som før, ifølge Ygeman, siden kriminelle oftere kommuniserer kryptert på internett.

– Overvåkingssamfunn

Andre forslag dreier seg om forbud mot å reise for å begå terrorlovbrudd og å samle inn penger til terrororganisasjoner. Terrorforsker Magnus Ranstorp er positiv til dette tiltaket.

– Ygeman viser handlekraft og vilje til å bruke juridiske virkemidler for å hindre deltakelse i terrorkonflikter og finansiering av terror, sier han.

Advokat Thomas Olsson, som har jobbet med flere saker hvor personer er blitt tiltalt for terrorrelaterte lovbrudd, er derimot kritisk og mener Sverige nå tar flere skritt i retning av et overvåkingssamfunn.

– Det gjennomgående problemet med regjeringens strategi er at den ikke retter seg mot terrorhandlinger, men snarere hvilke ideologisk oppfatninger personer har, sier han.

(©NTB)

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Redningsmennene hedres etter togangrepet i Frankrike
Les også
Terroren i København blir spillefilm
Les også
IS rykker fram ved Tyrkias grense
Les også
23-åring innrømmer å ha vært IS-kriger