Det er mye sikkerhet i sal 2017 i Oslo tingrett tirsdag morgen i forbindelse med straffesaken mot tre menn som er tiltalt for å ha tjenestegjort med våpen for terrororganisasjonen Den islamske stat på forskjellige steder i Syria. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Terrortiltalte snakket om å angripe barnehage

En av de hovedtiltalte i terrorsaken som går for Oslo tingrett, snakket med kameraten om hvor høyt han hatet «de vantro» og hvordan han ville drepe dem alle, små som store.

Det var under en kjøretur i en av bilene som Politiets sikkerhetstjeneste (PST) avlyttet at samtalen fant sted, der en av de tiltalte på norsk erklærte at han hatet de vantro.

– Han sa «jeg har lyst til å drepe alle, mann. Fra liten til stor, mann. Gå inn i en eller annen barnehage, mann».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Samtalen ble tatt meget alvorlig av politiet, sa førstestatsadvokat Jan Glent da han holdt aktoratets innledningsforedrag i Oslo tingrett tirsdag.

Det dukket imidlertid ikke opp andre holdepunkter i den hemmelige etterforskningen for at det ville komme noe angrep på en barnehage. Men uttalelsen gjorde det maktpåliggende for politiet å avslutte etterforskningen og gå til pågripelse så raskt som mulig. Samtalen har ennå ikke vært ført om bevis i retten, og Glent vil derfor ikke ut med hvilken tiltalte som uttalte «trusselen».

– Det var ingen andre opplysninger som støttet at man planla noe slikt. Det var nok en mer generell uttalelse, sa Glent i en pause i forhandlingene.

Det ble besluttet å starte hemmelig etterforskning mot de to hovedtiltalte – en 30 år gammel norsksomalier og en 28 år gammel norskalbaner – da de reiste hjem fra Syria vinteren 2014.

«Ikke skyldig»

Som ventet erklærte de tre terrortiltalte mennene seg uskyldige, da saken mot dem startet i Oslo tingrett tirsdag morgen.

– Jeg er ikke skyldig, sa den 28 år gamle norskalbaneren, nærmest før tingrettsdommer Geit Grindhaug var ferdig med å stille spørsmålet om hvordan han stilte seg til tiltalen som aktor hadde lest opp.

Han og en 30 år gammel norsksomalier er tiltalt for å ha kjempet med våpen for IS flere steder i Syria i 2013. Han skal også ha forsøkt å sende utstyr til sin nå avdøde bror, Egzon Avdyli, som var i Syria. Broren ble imidlertid drept før pakken ble sendt. Det ble dermed med forsøket.

28-åringens tre år yngre bror er også tiltalt for å ha forsøkt å sende utstyr til Syria, samt for besittelse av ulovlige våpen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Da de tre møttes igjen i sal 207 tirsdag var det et tilsynelatende hjertelig gjensyn. De håndhilste og klemte hverandre, smilende og småpratende.

Les også
Alle tiltalte nekter skyld i historisk terrorrettssakDe tre terrortiltalte og saken mot dem