Hoffet og kongefamilien har gjennom veldedighetsstiftelser som forvalter over to milliarder svenske kroner, hittil støttet ulike organisasjoner som jobber med flyktninger. Her tar kong Carl Gustaf (til høyre) imot Tunisias president Beji Caid Essebsi på det kongelige slott i Stockholm 4. november. Foto: Anders Wiklund / TT / NTB scanpix

Svenskekongen åpner for å huse asylsøkere

Kong Carl Gustaf sier nei til å huse flyktninger på Stockholms slott, men han åpner for å gi asylsøkere tak over hodet i andre boliger hoffet disponerer.

Det melder Dagens Nyheter onsdag. Svenske myndigheter har akutt mangel på bolig for asylsøkere i Sverige, og tidligere denne måneden varslet regjeringen at den ikke lenger kan garantere tak over hodet for alle som kommer.

Det svenske hoffets informasjonssjef Margareta Thorgren sier kongefamilien følger situasjonen tett og er svært engasjert. Hoffet har fått forespørsler fra allmennheten om ikke asylsøkere kan få overnatte på Stockholms slott, men det er uaktuelt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kongen har imidlertid tatt initiativ til «andre kreative forslag», sier Thorgren. Hoffet åpner for at andre lokaler som kongen disponerer, kan brukes som flyktningboliger dersom statens fastighetsverk SVF tar initiativ til det.

SVF, som forvalter statens eiendommer, er positiv.

– Når det gjelder bygninger som allerede er utleid, har vi generelt sagt at dersom leietakeren, i dette tilfellet kongen som har disposisjonsrett, kommer til oss, så er vi positivt innstilt, sier Johan Zetterberg i SVF til Dagens Nyheter.

Svenske myndigheter anslår at totalt mellom 140.000 og 190.000 mennesker vil ha søkt asyl innen året er omme. Bare forrige uke søkte over 10.000 om beskyttelse i Sverige. (©NTB)

Les også
En bærekraftig innvandringspolitikk
Les også
SD vil skremme flyktninger fra å søke asyl i Sverige
Les også
Elevene vender tilbake til Kronan skole i Trollhättan