Kraftig: Ødeleggelsene er stor i Nepal. Også India ble rammet av jordskjelvet. Foto: Navesh Chitrakar, Reuters, NTB Scanpix

Over 870 døde etter jordskjelvet i Nepal

Minst 870 mennesker er omkommet og hundrevis skadd i det kraftige jordskjelvet i Nepal, opplyser myndighetene.

En talsmann for politiet opplyser at 876 mennesker til nå er bekreftet omkommet. Hvor mange som er skadd er vanskelig å si, men det dreier seg om hundre-, kanskje tusenvis. Mange hus har rast sammen, og dødstallet vil trolig stige enda mer ettersom redningsmannskaper får søkt gjennom ruinene.

Etter hva NTB forstår, er det trolig minst 150 nordmenn i landet. Norske myndigheter jobber med å få kontakt med dem som har registrert seg hos ambassaden.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er ingen nordmenn så langt vi vet, som er skadd eller fysisk berørt av dette, men vi jobber med å skaffe oversikt, sier kommunikasjonsrådgiver Rune Bjåstad i UD.

Skred på Mount Everest

Skjelvet har også utløst flere skred ved Mount Everest. Norske Teodor Glomnes Johansen (23), som er på Mount Everest, forteller til Nordre Aker Budstikke at hele basecamp er dekket av snø.

– Da vi så raset, var det bare å hive seg inn i teltene og gå i forsvarsstilling. Vi har et bord i teltet om vi la oss under. Det var en ekstremt ubehagelig opplevelse, og vi kunne føle på at det er store krefter i sving, sier han.

Skjelvet rammet Nepal lørdag formiddag lokal tid og hadde sitt episenter mellom Katmandu og byen Pokhara. Det amerikanske jordskjelvsenteret USGS meldte først at skjelvet hadde en styrke på 7,7, men oppjusterte det senere til 7,9. Skjelvet var også grunt, bare 2 kilometer dypt.

Situasjonen var lørdag formiddag fortsatt kaotisk og uoversiktlig. Sykehusene i Katmandu var fulle av folk som hadde fått brudd- og sårskader da bygninger kollapset.

Kaotisk

Det vil ta lang tid å få oversikt over omfanget av naturkatastrofen. Hovedstaden Katmandu er hardt rammet. Mobilnettet i de rammede områdene er brutt sammen, og det er også vanskelig å få tatt seg fram til de mange avsidesliggende landsbyene som også er rammet av skjelvet.

Internasjonale hjelpeorganisasjoner sier situasjonen er kaotisk, og det vil være vanskelig å få nødhjelp raskt ut til folk.

Statsminister Erna Solberg (H) lover at Norge vil bistå Nepal med hjelp.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er jo helt forferdelige dødstall vi så langt har hørt, og de kan sikkert komme til å stige etter hvert, sier hun til NTB.

– Folk ber og gråter

VG har snakket med nordmannen Carl-Magnus Fossum (30) fra Nesodden, som befinner seg i Katmandu nå.

– Stemningen her er anspent. Vi har samlet oss på en plass ved en handlegate. Det er veldig mye folk og familier her. Folk er veldig redde, de ber og gråter, sier 30-åringen til VG.

Jordskjelvet gjorde ham veldig redd.

– Det var utrolig skummelt. Jeg hadde akkurat satt meg i badekaret, også plutselig fløy hele badekaret opp i luften. Det var helt sprøtt. Heldigvis kom jeg meg ut, sier Fossum.

Aftenpostens journalist Hanne Brønmo og fotograf Robert McPherson er også i Katmandu.

– Jeg satt på rommet mitt i 4. etasje da det begynte å rise. Det var så vidt jeg klarte å holde meg på beina, sier McPherson til avisa.

Les også
Delfindød fører til bekymring for jordskjelv i Japan
Les også
FN frykter det verste etter syklon i StillehavetVanuatu