Kronprins Haakon ledet en av samtalene om verdighet i et klasserom på Nydalen videregående skole i Oslo Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Fem Oslo-skoler vil ikke delta på verdighetsdag

Fem av 23 videregående skoler i Oslo som er invitert til Global Dignity Day sier de ikke vil delta. Kronprins Haakon tar kritikken på alvor.

Debatten rundt Global Dignity Day (GDD) har rast etter at flere lærere og barne- og ungdomspsykolog Willy-Tore Mørch kritiserte opplegget i Dagsavisen.

Onsdag kveld ble det kjent at fem av 23 inviterte videregående skoler i Oslo har sagt at de ikke vil bli med på Global Dignity Day, ifølge NRK.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I Oslo har det vært obligatorisk for skolene å bli med, fram til i år.

– Ikke riktig

Hovedargumentet mot GDD er at arrangementet stjeler tid og ressurser fra FN-dagen og Operasjon Dagsverk og at det kan være skadelig for ungdom å i skoleregi utlevere personlige ting i plenum.

Onsdag arrangerte skoler landet over Global Dignity Day. Kronprinsen deltok ved Nydalen skole i Oslo, og ledet selv en av samtalene om verdighet, som er en del av det to timer lange opplegget han har vært med på å skape.

– Det er noen som ikke synes opplegget har fungert optimalt, og det skal vi lytte nøye til. Det er viktig fordi da kan vi lære og gjøre dette bedre i framtiden, sier kronprinsen til NRK.

– Bør skrinlegges

Bergens Tidende er en av avisene som på lederplass har bedt kronprins Haakon skrinlegge prosjektet:

– Dignity Day er kanskje en tilfredsstillende aktivitet for kronprinsen. Norske elever har bedre ting å bruke skoletiden på, konkluderer avisen.

Også Dagbladet og Aftenposten har trykket kritiske kommentarer den siste uka.

Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU) har vedtatt en resolusjon om at kronprinsen må trekke seg fra GDD.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Kronprinsen utviser en uryddig og mangelfull rolleforståelse som ikke er en framtidig konge verdig, sier styreleder Stian Seland til Dagsavisen onsdag.

Leder Solveig Hvidsten Dahl i Skolelederforbundet sier på sin side at tiltaket er viktig og innenfor skolens oppdrag.

Les også
Abortstøtte skaper tvil rundt Operasjon DagsverkOperasjon Dagsverk
Les også
Seksuelle og reproduktive rettigheter
Les også
Vil du virkelig støtte Operasjon Dagsverk 29. oktober?
Les også
KrF støtter OD-dagen