Alt tyder på at norske institusjoner – ikke minst det norske utdanningssystemet har en imponerende evne til å forme dugelige samfunnsborgere, mener forskerne ved Fafo, som har undersøkt sosial mobilitet og kulturell tilpasning blant unge med innvandrerbakgrunn. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix

Fafo: Barn av innvandrere blir mer sekulære

Barn av innvandrere blir mer sekulære og tolerante enn foreldregenerasjonen, får mer liberale holdninger til likestilling og homofili og føler seg gradvis mer norske, ifølge en fersk rapport fra Fafo.

Rapporten « Assimilering på norsk – Sosial mobilitet og kulturell tilpasning blant ungdom med innvandrerbakgrunn», som ble lagt fram tirsdag, tegner et optimistisk bilde av konsekvensene innvandringen til Norge har, selv fra land som er svært ulike både verdimessig og kulturelt.

– Alt tyder på at norske institusjoner – ikke minst det norske utdanningssystemet – har en imponerende evne til å forme dugelige samfunnsborgere, er forskernes konklusjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Muslimer sterkt religiøse

I motsetning til det som ifølge forskerne er en utbredt forestilling i norsk offentlighet – at andre generasjon og særlig muslimer blir mer konservative og tradisjonsbundne enn sine foreldre, finner Fafo-forskerne klare tegn til «assimilering langs både økonomiske, kulturelle og sosiale dimensjoner for alle minoritetsgrupper.»

Når det gjelder religion, finner forskerne at foreldrenes tro fortsetter å være svært viktig for barn av innvandrere – særlig muslimer beholder en sterk religiøsitet.

Assimileres

– Men vi finner samtidig klare tegn til sekularisering i den oppvoksende generasjon – også blant muslimer – i den forstand at religionen «privatiseres» og endrer karakter fra å være et ytre sett med regler for sosialt liv, til i større grad å fungere som et indre moralsk kompass for den enkelte, skriver Fafo-forsker og sosiolog Jon Horgen Friberg på NRK Ytring.

Han sier at de ser konturene av en stille assimileringsprosess i den norske innvandrerbefolkningen.

– Dette betyr selvfølgelig ikke at alle bekymringer rundt innvandringens konsekvenser kan avfeies. Men det burde berolige de som er mest engstelige for økende motsetninger og konflikt mellom etniske og religiøse grupper i framtidens Norge, mener Friberg.