Flere barnehager og skoler har vist misnøye med et nytt beredskapsskriv. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Barnehagebarn skal involveres i beredskapsrutiner

De yngste skal være kjent med rutinene barnehager og skoler har dersom det skulle oppstå skyte- eller gisselepisoder, ifølge et statlig skriv om risikovurdering. Det får ansatte til å reagere.

Skrivet er signert Kunnskapsdepartementet, Utdanningsdirektoratet og Helse- og omsorgsdepartementet. I brevet står det at skyteepisoder og gisselsituasjoner er eksempler på farer som må tas høyde for i beredskapsarbeidet. Rutinene må være kjent for alle, også barn og elever. 20 skoler og barnehager har vist misnøye med rundskrivet, ifølgeNRK.

– Dette dokumentet oser av frykt. Jeg tror at barn langt opp i skolealder kan ta skade av at vi setter oss ned og forteller at noen kan komme inn med pistol og skyte, sier Are Dammann, leder av Haslerud Natur Familiebarnehage.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Dag Thomas Gisholt i Kunnskapsdepartementet mener barnehagene har misforstått.

– Vi mener ikke at barna skal involveres i kampen mot uønskede hendelser. Det er de voksne som skal kjenne rutinene. Men det er viktig at barna vet hvordan en skal evakuere dersom noe uønsket skjer, slik en eksempelvis gjør i en brannøvelse, sier han.