ROLIG: Styreleder Kristine Eiken Sortland mener det er gode arbeidsforhold i Åpne Dører nå, selv om tre medarbeidere ved kontoret i Kristiansand er langtidssykmeldt.

– Ingen konflikt i Åpne Dører nå

Ledelsen i Åpne Dører toner ned striden i organisasjonen foran årsmøtet i dag. Men uroen i rekkene kan likevel bli et tema der.

Åpne Dører avholder sitt årsmøte i dag, lørdag, som en del av en såkalt feedback-weekend som holdes på Ålgård i Rogaland.

Arrangementet startet fredag kveld og fortsetter til tidlig søndag ettermiddag. Det er kun avsatt halvannen time til selve årsmøtet. Blant postene på saklista er valg til styret og andre standardposter i nesten ethvert årsmøte, som årsregnskap og årsrapport – men det må forventes at konflikten vil komme i en eller annen form, selv om den ikke står på sakskartet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også:

– Ingen konflikt nå

Kilder Dagen har vært i kontakt med hevder at Åpne Dørers ledelse ønsker å legge lokk på konflikten som har ført til at flere ansatte har vært sykmeldt over lengre tid, mens andre har valgt å si opp.

Styreleder Kristine Eiken Sortland benekter dette.

– Årsmøtet er åpent for våre interessenter, og det er ingen som blir nektet å ta opp saker der, sier hun.

Samtidig hevder hun at det er ro i rekkene for tiden:

– Det er ingen konflikt hos dem som er på jobb nå. De er fornøyde etter de rundene som har vært. Det kan du sjekke med verneombudet, sier styreleder Eiken Sortland.

– Noen få er langtidssykmeldt, nemlig tre stykker ved kontoret i Kristiansand. Men vi har tolv stykker som er på jobb, sier hun og tenker da på avdelingene på Sunnmøre og Østlandet og i Rogaland og Hordaland i tillegg til Sørlandet.

Vil ha forsoning

Styrelederen understreker at Åpne Dørers arbeid bygger på et sterkt budskap om forsoning.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Når vi da selv kommer i situasjoner som er vanskelige, prøver vi å lære av det som har vært budskapet vårt i mange år og som Open Doors internasjonalt har masse kompetanse på, sier hun.

Åpne Dører er knyttet til Open Doors International gjennom en samarbeidsavtale, og har ifølge styreleder mottatt bistand til å løse utfordringene i Norge og forslag til forbedringer.

Behandlet internt

Eiken Sortland sier til Dagen at hun ikke vet hvordan konflikten i organisasjonen vil bli behandlet på årsmøtet eller om noen vil reise saken der. Hun viser imidlertid til at utfordringene allerede har vært behandlet på arbeidsplassen. Dette har skjedd i henhold til arbeidsmiljølovens bestemmelser.

Arbeidstilsynet har også vært involvert og har kommet med innspill til forbedringer.

– Vi skal være en profesjonell organisasjon. Vi vil styrke oss på lokal personalledelse og jobbe med å bli bedre, sier Eiken Sortland. Derfor har organisasjonen på eget initiativ opprettet et arbeidsmiljøutvalg, påpeker hun.

Strid om hovedkontor

Ole Lilleheim er forkynner, informasjonskonsulent og fungerende reisekoordinator i Åpne Dører. Han er også verneombud. Lilleheim bekrefter styrelederens informasjon om at tre ansatte fortsatt er langtidssykmeldt og legger til at ytterligere to sykmeldte har fått andre jobber og har sluttet.

Alle de fem er eller har vært knyttet til kontoret i Kristiansand som har vært organisasjonens hovedkontor i en årrekke. Mye av konflikten har oppstått fordi den nye generalsekretæren, Morten Askeland, ikke bosatte seg på Sørlandet da han tiltrådte. De ansatte der ville også at informasjonslederen skulle være knyttet til Kristiansand-kontoret.

– Det var da konflikten kom, og litt av konflikten handler om hvor hovedkontoret skal ligge, mener Lilleheim.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Hos de sykmeldte oppsto det en følelse av ikke å bli hørt, og noen av dem opplevde seg trakassert, for å bruke deres egne ord. Dette er en uenighet om hvordan organisasjonen skal drives videre, sier Lilleheim.

– Er du enig i at det er gode arbeidsforhold i Åpne Dører nå?

– For min egen del opplever jeg ikke at det er vanskelige arbeidsforhold. Jeg har også snakket med alle de andre som er på jobb, og de er enige om at de opplever et godt arbeidsmiljø i dag. Jeg er verneombud for alle som jobber i Åpne Dører, og jeg vil samtidig ikke anklage de sykmeldte. Men jeg står bak styrets vedtak om at generalsekretæren skal fortsette. Det er ikke noe vanskelig arbeidsmiljø nå, og jeg kjenner meg ikke helt igjen i beskrivelsene i pressen, sier Lilleheim som synes det er vanskelig med presseoppslag som baserer seg på anonyme kilder.

Vanskelig

– Kan det blir forsoning i denne saken?

– De sykmeldte er venner av meg, og jeg vet at de har det vanskelig. De ønsker å komme tilbake, og det er en mulighet til det. Samtidig må folk være villige til å snakke. Hvis den villigheten ikke er der, er det ikke lett for meg å være et mellomledd. Da ser det veldig vanskelig ut, sier han.

Lilleheim opplyser at det er 82 påmeldte til Åpne Dørers weekend i Ålgård. Blant dem er også noen av de sykmeldte.

Alle påmeldte til weekenden har fått tilsendt sakspapirer i anledning årsmøtet og stemmeberettiget der.

Åpne Dører

Åpne Dører er den norske avdelingen av den internasjonale organisasjonen Open Doors.

Organisasjonen ble startet av nederlenderen Broder Andreas, egentlig Andrew van der Bijl (87), i 1955.

Open Doors er en upolitisk, internasjonal og tverrkirkelig kristen organisasjon som arbeider for forfulgte kristne i en rekke land, tidligere i stor grad i de såkalte jernteppelandene, nå i stor grad i den muslimske verden.

Organisasjonen har avdelinger i land som Australia, Brasil, Canada, Danmark, Frankrike, Tyskland, Nederland, Indonesia, Italia, Sør-Korea, Malaysia, New Zealand og Norge samt Sør-Afrika, England og USA med flere.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Reagerte på hemmelighold
Les også
Sentrale ansatte sier opp i Åpne DørerKonflikt