BRYTER IKKE: KrF-leder Knut Arild Hareide sier at partiet ikke vil bryte samarbeidsavtalen med regjeringen selv om partiet skulle tape kampen om søndagsåpne butikker.

Krass leder slår tilbake mot kritikk

KrF-leder Knut Arild Hareide er opprørt fordi samarbeidspartiene hevder at KrF ikke har kjempet mot søndagsåpne butikker før valgkampen.

– Dette har vært en kjempeviktig sak for oss. Å hevde at vi ikke har vært opptatt av å kjempe mot søndagsåpne butikker? Det er bare vås – sier Hareide til NTB.

Han avviser påstander de siste par dagene fra åpne og lukkede kilder i Venstre, Høyre og Frp om at KrF valgte å kjempe for andre saker under forhandlingene om samarbeidsavtalen i Nydalen. KrF hadde mulighet til å skrinlegge forslaget om søndagsåpne butikker under regjeringsforhandlingene i Nydalen, men prioriterte andre saker, hevder kilder overfor NRK.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

DAGENSDEBATT: På parti med kristenfolket?

Nå brukes saken som en brekkstang for å komme ut av regjeringssamarbeidet, sier sentralstyremedlem Jon Gunnes i Venstre:

– KrF må være ærlige på hva de vil med samarbeidet med H, Frp og Venstre. De må være ærlige på om de vil ut, eller om de fortsatt vil være med, sier han til NRK.

En uvanlig krass Hareide reagerer på påstandene.

– Vi har kjempet for søndagen som en annerledes dag ved alle muligheter og alle korsveier. Å si at vi har prioritert andre saker, det er ganske enkelt feil, sier KrF-lederen.

Avtalen holder

Under åpningstalen til KrFs landsstyremøte fredag gjorde partilederen det likevel klart at samarbeidsavtalen ikke står i fare selv om KrF skulle lide nederlag i kampen mot søndagsåpne butikker.

– Vi har visst om denne saken helt siden Nydalen. Søndagsåpne butikker er ikke en del av samarbeidsavtalen, og derfor har vi ingen grunn til å bryte avtalen. Det vil uansett ikke hjelpe saken, sier Hareide til NTB.

LES: Hareide: – Vi bryter ikke samarbeid over søndagsåpne butikker

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han understreker at partiet vil kjempe mot søndagsåpne butikker i kommunene, og at blikket også rettes mot 2017 med tanke på å sikre et flertall for saken da.

Partilederen roste også KrFs lokalpolitikere for å ha sikret flertall mot søndagsåpne butikker i kommunene etter valget.

– By etter by, kommune etter kommune, sier nå nei til søndagsåpne butikker. Dette er fordi dere har klart det jeg ikke har klart, sa Hareide til landsstyret.

Velger side i 2017

Kampen mot søndagsåpne butikker blir en viktig sak når KrF skal velge side fram mot stortingsvalget om to år.

– Den prosessen starter med det neste landsstyremøtet i november, og så er det selve landsmøtet våren 2017 som har det siste og avgjørende ordet, sa Hareide i talen til landsstyret fredag ettermiddag.

Overfor NTB vedgår han det åpenbare – at november er en formalitet, og at diskusjonen allerede er i gang.

– Det er alltid en løpende diskusjon. For KrF er det alltid spenning ved slike prosesser når vi sitter i opposisjon. De gangene vi har vært i regjering, har det vært mindre spenning til disse strategiske valgene. Så ja, vi stor overfor en krevende prosess framover, men min magefølelse er likevel at det blir mindre krevende enn før forrige valg, lyder analysen.

– Sier du dermed noe om et mulig utfall?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Absolutt ikke.

Frieri fra Ap

Arbeiderpartiet har ikke lagt skjul på at de gjerne vil ha et tettere samarbeid med KrF. Etter lokalvalget forrige uke har de to partiene funnet sammen en rekke steder. Spesielt har Bergen vært fulgt med argusøyne og blitt regnet for å være en modellering for hvordan samarbeidet mellom partiene kan bli fremover. Der pågår det nå byrådsforhandlinger mellom Arbeiderpartiet, KrF og Venstre.

I sin tale sa Hareide at partiets ambisjon er å bidra til mer sentrumsorienterte og kristendemokratiske løsninger, både lokalt og nasjonalt.

– Det skal også være vårt mål på vei inn i nytt valg, sa han.

Budsjettkrav

KrF-lederen gjorde det fredag klart at partiets gjennomslag i forhandlingene om neste års statsbudsjett, som regjeringen legger fram 7. oktober, også vil påvirke diskusjonen om veivalget mot 2017.

På kravlisten står bistand, arbeidsledighet, eldre og unge.

KrFs veivalg

KrF har sammen med Venstre inngått en samarbeidsavtale med regjeringen i denne stortingsperioden.

Etter lokalvalget har KrF valgt å samarbeide med Arbeiderpartiet i en rekke kommuner og fylkeskommuner.

Arbeiderpartiet legger ikke skjul på at de ønsker å samarbeide med KrF fremover.

KrFs landsmøte våren 2017 skal ta stilling til hvem partiet foretrekker som samarbeidspartner ved valget samme år.

Les også
Politikere lager lokale avtaler om søndagsstengning
Les også
Helsedirektoratet anbefaler at eggdonasjon blir lovlig
Les også
Eldre mener unge er kravstore og har dårlig arbeidsmoral
Les også
KrF-valet - eit mysterium?
Les også
Hareide: – Vi bryter ikke samarbeid over søndagsåpne butikker