Strid om metalldetektorer ved Tempelhøyden

Israel gjenåpnet søndag inngangen Tempelhøyden, men mange muslimer nektet å gå gjennom nye metaldetektorer og ba i stedet utenfor.

Tidlig på ettermiddagen hadde rundt 200 mennesker kommet inn gjennom portene til høyden, trass i at den muslimske myndigheten som kontroller helligdommene, protesterte mot de nye sikkerhetstiltakene.

Høyden midt i Jerusalems gamleby som er hellig både for muslimer og jøder, ble stengt fredag etter at to politimenn ble skutt og drept av tre palestinere.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

De tre palestinerne, som var israelske statsborgere, skjøt med automatgevær fra selve høyden, og de ble etterpå innhentet og drept av israelsk politi på plassen mellom al-Aqsa-moskeen og Klippedomen.

Sjelden stengt

Det var første gang på mange år at Israel har stengt Tempelhøyden. Både palestinernes presidentMahmoud Abbas og Jordan, som har ansvaret for de muslimske helligdommene, ba Israels statsministerBenjamin Netanyahu gjenåpne høyden til fredagsbønnen.

Men Israel besluttet likevel å holde høyden stengt til søndag. I mellomtiden har israelske soldater vært opptatt med å installere nye metalldetektorer og overvåkingskameraer ved inngangene for å hindre at våpen smugles inn.

Søndag ettermiddag ble inngangene igjen åpnet, men den muslimske myndigheten som har kontroll med de muslimske helligdommene (Waqf), nektet ifølge Haaretz først å låse opp portene i protest mot metalldetektorene.

Nektet å gå gjennom

Ifølge nyhetsbyråene ble likevel portene åpnet, selv om mange nektet å gå gjennom detektorene og i stedet knelte og ba sine bønner utenfor inngangen.

Waqf kaller de nye sikkerhetstiltakene et brudd på enigheten med israelske myndigheter om status quo for Haram al-Sharif.

Israel opplyste at bare to av de ni inngangene til høyden ville bli åpnet i første omgang, og bare for muslimske besøkende fra Jerusalem. Senere ville også turister og jøder få adgang.

Siden det var ventet ekstra mange mennesker søndag etter to dagers stengning, regnet israelske myndigheter med at de nye tiltakene ville føre til lange køer. Men kontrollen gikk smertefritt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.