Sørgende palestinere roper sinte slagord under en begravelse av en frivillig hjelpearbeider som skal ha blitt drept i Khan Younis sør på Gazastripen under forrige ukes demonstrasjon. Foto: AP / NTB scanpix

Israels hær stålsetter seg for ny dag med Gaza-protester

Palestinerne varsler ny demonstrasjon på Gazastripen ved grensen til Israel. Israels hær forbereder seg på stort oppmøte og ber folk holde seg unna gjerdet.

Fredagens demonstrasjon har til hensikt å sammenfalle med Jerusalem-dagen, en offentlig høytidsdag i Israel der man feirer gjenforeningen av Jerusalem. Det blir den siste i en rekke fredagsdemonstrasjoner som startet 30. mars.

Siden har over 115 palestinere mistet livet etter voldsomme sammenstøt med israelske soldater.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

De Hamas-ledede demonstrasjonene har fått oppslutning blant lokalbefolkningen på Gazastripen, og flere av de drepte er Hamas-medlemmer.

Demonstrantene krever «rett til å dra hjem» til områder der deres forfedre bodde i det som i dag er Israel. Rundt to tredeler av de 2 millioner innbyggerne på Gazastripen er etterkommere etter flyktninger som enten dro fra områder som senere ble del av Israel eller som ble tvunget til å dra.

Under de foregående demonstrasjonene samlet tusener av palestinere seg noen hundre meter fra grensegjerdet, mens små grupper bestående av i hovedsak unge menn kastet steiner, satte bildekk i brann og forsøkte å rive ned deler av gjerdet.

Den israelske hæren har svart ved å ta i bruk tåregass og skyte både med skarpt og med gummikuler mot palestinere som nærmer seg eller forsøker å bryte gjennom grensegjerdet. I samme perioden har palestinere sendt opp drager og brennende ballonger som faller ned på israelsk side og forårsaker brann.

NTB-AP-DPA og Dagen

Les også
Hamas-topp: 50 av dem som ble drept på Gazastripen, var Hamas-medlemmer
Les også
Bombet Hamas-mål etter rakettangrep
Les også
Hamas: 21 år gammel helsearbeider skutt og drept på Gazastripen
Les også
Store branner langs Gazagrensen
Les også
Kan Israel ha rett og hele resten av verden feil?