Palestinere bærer bort en såret demonstrant som ble skutt av israelske soldater ved grensen mellom Israel og Gazastripen fredag. Foto: Mohammed Salem / Reuters / NTB scanpix

Hamas ber palestinerne gjøre opprør

Etter at fem palestinere ble drept av israelske soldater fredag, ber Hamas folk ta til orde for et nytt palestinsk opprør.

Oppfordringen om et opprør – en ny intifada – kom da Hamas-lederen Ismail Haniyeh talte i en moské i Gaza by.

– Vi ber om en sterkere intifada. Det er den eneste veien mot frigjøring, sa Haniyeh.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

MIDTØSTEN-EKSPERT: – Ingen tredje intifada

Samtidig oppsto det sammenstøt mellom palestinere og israelske soldater som vokter grensen mellom Gazastripen og Israel. Israelerne skjøt over grensen mot palestinere som kastet stein og rullet brennende dekk, ifølge den israelske hæren.

En maskert palestiner foran flammer under fredagens sammenstøt ved grensen mellom Gazastripen og Israel. Foto: Mohammed Salem / Reuters / NTB scanpix

Palestinsk helsepersonell opplyser at minst fem palestinere ble drept og 30 såret. En av de drepte skal ha vært 15 år gammel.

Palestinere knivstukket

Voldsbølgen den siste tiden har rammet sivile på begge sider i konflikten, og fredag fikk en israelsk tenåring lettere skader da han ble knivstukket av ung palestiner i Jerusalem.

På Vestbredden ble en israelsk politimann knivstukket av en palestiner, som kort etter ble skutt og drept. Og i byen Dimona sør i Israel ble fire palestinere knivstukket av en israelsk mann.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu fordømte Dimona-angrepet og sa det var rettet mot «uskyldige arabere».

Ismail Haniyeh, Hamas' leder på Gazastripen, ba palestinerne gjøre opprør da han talte i en moské i Gaza by fredag. Foto: Mohammed Salem / Reuters / NTB scanpix

– Myndighetene vil rettsforfølge alle som utøver vold og bryter loven, uansett på hvilken side de er på, understreket ham.

PODCAST: Intifada, vet du hva det er?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ingen av ofrene i Dimona ble alvorlig skadd. Motivet kan ha vært hevn etter at minst elleve palestinere utstyrt med kniver og andre stikkgjenstander har gått til angrep på tilfeldige israelere de siste dagene.

– Bær våpen

Siden lørdag har minst to israelere blitt drept og flere alvorlig såret i palestinske knivangrep. Flere av gjerningspersonene, de fleste unge, er blitt skutt av politiet eller væpnede israelere rett etterpå.

Jerusalems borgermester har oppfordret innbyggere med våpen til å ta dem med når de går ut. Da han tidligere i uken besøkte et palestinsk område av Jerusalem, var han selv bevæpnet.

Israelske bosettere kastet stein mot palestinske hus i Hebron på Vestbredden fredag. Foto: Mussa Qawasma / Reuters / NTB scanpix

Samtidig har rasende palestinere utstyrt med stein og bensinbomber i flere dager støtt sammen med israelske sikkerhetsstyrker på Vestbredden og i Øst-Jerusalem. Flere demonstranter er blitt skutt og drept av sikkerhetsstyrkene.

Jerusalem-strid

En utløsende faktor for den voldsomme opptrappingen de siste dagene har vært striden om plassen foran al-Aqsa-moskeen i Jerusalems gamleby, som regnes som hellig av både muslimer og jøder.

Mange palestinere frykter at Israel vil åpne plassen for religiøse jøder, som ønsker å bruke den til bønn, noe som er forbudt i henhold til dagens regelverk.

Torsdag kveld marsjerte hundrevis av høyreorienterte israelere med slagord som «Død over araberne» og «Ingen arabere, ingen angrep» i Jerusalem.

Statsminister Benjamin Netanyahu mener Israel «kjemper for livet mot palestinsk terror», men fordømte fredag det han kalte et angrep på uskyldige arabere i byen Dimona. Foto: Ronen Zvulun / Reuters / NTB scanpix

Og fredag brøt det ut bråk i Øst-Jerusalem idet 50 israelere med kippa og israelske flagg marsjerte gjennom et palestinsk område på vei mot Klagemuren.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Israelerne ropte «Lenge leve det israelske folket», mens enkelte palestinske kvinner svarte med «Allahu akbar» – «Gud er større».

Les også
Palestinsk 15-åring knivstakk israeler i Jerusalem
Les også
Graverende, selv i Israel
Les også
Angrepsbølge mot jøder fortsetter
Les også
Israeler knivstakk fire palestinere
Les også
Horne vil samle alle diskrimineringslover i én