Den israelske marinen patruljerer utenfor havnebyen Ashdod søndag. Foto: Ariel Schalit / AP / NTB scanpix

Norske aktivister skal være fengslet i Israel

De norske Gaza-aktivistene som ble stanset av israelsk marine da de var på vei til Gaza, skal nå være fengslet i byen Ramla i israel.

Torstein Dahle, leder for Ship to Gaza Norway, organisasjonen som står bak seilasen, framholder overfor NRK at de 22 aktivistene, flere av dem norske, nå er fengslet. Verken israelske myndigheter eller Utenriksdepartementet har imidlertid så langt bekreftet dette.

– Vi vet at de er brakt til et fengsel i Ramla i Israel og antakeligvis forhøres der. Det er all informasjon vi har på det nåværende tidspunkt, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ifølge Ship to Gaza var den norske båten 53 nautiske mil fra Gaza og befant seg i internasjonalt farvann da den ble stanset. Ship to Gaza Norway fikk melding om at den ble stanset søndag.

Fiskebåten Kårstein hadde medisinsk utstyr og aktivister fra en rekke land om bord. Toktet føyer seg inn i en rekke forsøk siden 2010 på å bryte den israelske blokaden av den lille palestinske enklaven lengst øst i Middelhavet.

Flere profilerte fagforeningsfolk, deriblant leder Mette Nord i Fagforbundet, har underskrevet et opprop om handling for å løslate aktivistene.

– Det er uakseptabelt at et skip med medisinsk utstyr blir stoppet og satt i arrest i internasjonalt farvann. Dette er en blokade som er helt uakseptabel, sier Nord til FriFagbevegelse.

Femten stortingsrepresentanter har signert oppropet i skrivende stund: Alle SVs representanter, Rødts ene stortingsrepresentant og tre av Arbeiderpartiets representanter har signert. Også en svensk riksdagsrepresentant har signert.

Utenriksdepartementet (UD) sier de arbeider med å få bekreftet opplysningene om hva som skal ha skjedd med det norske fartøyet.

Les også
Norsk båt stanset på vei til Gaza
Les også
Palestinere drept av egen rakett
Les også
Tenåring døde etter å ha blitt skutt av israelske soldater
Les også
Israel løslater kunstnere bak Tamimi-portrett
Les også
Trump ville bytte Hamas-mistenkt med amerikansk pastor