Fire typer sikkerhetsskannere skal testes på Oslo Lufthavn på Gardermoen. Ingen av dem er røntgen- eller nakenskannere, da dette ikke er lov å bruke innenfor EU/EØS. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Avinor tester ut kroppsskannere på Gardermoen

Avinor tester ut fire ulike typer sikkerhetsskannere på Oslo Lufthavn på Gardermoen. Målet er økt sikkerhet og mindre mas for passasjerene.

– De tilbakemeldingene vi har fått så langt, er veldig positive. Jeg gruet meg da vi startet opp, men fra første dag har folk vært utrolig positive, sier sikkerhetsinspektør Para Paranthaman i Avinor tilDinSide.

I motsetning til en metalldetektor, vil sikkerhetsskannerne identifisere eventuelle uønskede objekter som ikke er av metall – for eksempel organiske uregelmessigheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Har sikkerhetskontrolløren valgt skanning av kvinne, men det er en mann som skannes, vil det være visse naturlige uregelmessigheter i forhold til anatomien.

Bildet som kommer opp på skjermen, er av en generisk pepperkakemann – hvor det indikeres områder på kroppen hvor det eventuelt er utslag. Bildene slettes straks man er ferdig klarert.

Testprosjektet går til midten av mai. Ifølge Paranthaman skal de i løpet av første uken i juni komme med en anbefaling som skal fremlegges for Avinors ledelse, som så vil ta en beslutning om hvilken, om noen, av kroppsskannerne de vil gå for.

– Hvis de sier ja, kan vi få dem på norske flyplasser fra 1. september, sier Paranthaman.