Halden er ett av fengslene som ligger an til å få nye soningsplasser når kapasiteten ved norske fengsler skal utvides. Arkivfoto: Heiko Junge / NTB scanpix

Regjeringen vil ha 650 nye fengselsplasser i Norge

For å få ned soningskøene og øke kapasiteten i norske fengsler, vil regjeringen bygge 650 nye fengselsplasser. Halden, Bergen og Skien fengsler skal få 100 nye plasser.

Ulf Leirstein (Frp) i Stortingets justiskomité sier til NRK at byggingen av nye plasser kan være i gang allerede til neste år.

– Vi håper at vi snakker om måneder etter stortingsbehandlingen av meldingen. Og at vi i løpet av neste år kan ha noe ferdig i Halden, sier Leirstein, som sitter på Østfold-benken på tinget.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Fredag legger regjeringen kriminalomsorgsmeldingen fram for Stortinget. Ett av forslagene omhandler Bergen fengsel og lyder slik: «En utbygging med for eksempel 100 plasser vil avhjelpe kapasitets- og varetektsbehovet i Bergensområdet», skriver Bergens Tidende.

Regjeringspartiene er litt mindre konkrete i sin tidsangivelse enn Leirstein, men sier til avisen at utvidelsen kan skje i første stortingsperiode, og iallfall før 2020.

Skien fengsel i Telemark skal også får 100 nye fengselsplasser, ifølge Varden. Det vil trolig bety mellom 80 og 90 nye årsverk til Skien.

– Det er jobbet tverrpolitisk for å få plass en utvidelse av kapasiteten i Skien. Det vil komme i form av ny bygningsmasse innenfor eksisterende murer, sier stortingsrepresentant Kristian Norheim (H).

Også i Bergen ligger det an til å øke kapasiteten innenfor de eksisterende murene. 100 nye plasser vil gi fengselet en kapasitet på 362 innsatte.

I tillegg kan Åna fengsel få 50 nye plasser, pluss at regjeringen foreslår at det på sikt bygges et nytt fengsel med 300 plasser på Agder.

Les også
Baneheia-drapsmann slipper ut av fengsel
Les også
Rwander kjent skyldig i massedrap
Les også
Islamkritikeren Imran Firasat er løslattImran Firasat
Les også
Henrettet kineser frikjent 18 år etter sin død
Les også
Buret inne for bibelsmugling