Egypts nye makthavere har slått hardt ned på Det muslimske brorskap etter militærkuppet sommeren 2013. Egypts første folkevalgte president Mohamed Mursi (foto) er blant dem som er kastet i fengsel. Foto: Reuters / NTB scanpix

UD bekrefter kontakt med spionanklaget i Egypt

Utenriksdepartementet bekrefter at norske diplomater i Egypt har hatt samtaler med lederen i Det muslimske brorskap som er pågrepet og anklaget for å ha spionert for Norge.

Spionanklagen mot Mohamed Ali Bishr stiller UD seg derimot helt uforstående til.

– Utenrikstjenesten har tidligere hatt kontakt med Bishr og andre representanter for Det muslimske brorskap i Egypt. Dette er en helt regulær del av vår diplomatiske kontakt med alle representative politiske miljøer i landet, sier departementets pressevakt Astrid Sehl til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Dette har ingenting med spionvirksomhet å gjøre og vi stiller oss derfor fullstendig uforstående til rapporter i egyptisk presse om dette, sier hun.

Åpen om kontakt

Utenriksminister Børge Brende (H) har vært åpen om at Norge har videreført den rødgrønne regjeringens politikk overfor grupper som Det muslimske brorskap og Hamas, ved å ha kontakt på diplomatisk nivå.

– Norske diplomater har kontakt med ulike grupperinger, slik har det alltid vært, og det vil fortsette, slo Brende fast overfor NTB kort tid etter at han tiltrådte.

Militærkupp

Det muslimske brorskap vant Egypts første frie valg i januar 2012, og brorskapets kandidat Mohamed Mursi vant også presidentvalget i juni samme år.

Knapt et år senere ble Mursi styrtet i et militærkupp, og daværende forsvarsminister Abdel-Fattah al-Sisi har siden hengt uniformen i skapet og blitt president.

Brorskapet er nå forbudt og tusenvis av medlemmer er fengslet, blant dem Mursi.

Pågrepet i sitt hjem

Mohamed Ali Bishr ble pågrepet i sitt hjem i byen Menoufiya i Nildeltaet torsdag. Siktelsen er på 15 punkter og lyder blant annet på spionasje for Norge og USA, skriver Al-Ahram.

Ifølge den regjeringskontrollerte egyptiske avisen bygger siktelsen på lydopptak av Bishr, men det går ikke fram hva anklagen for øvrig går ut på.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Egypts nye makthavere har tidligere anklaget flere av lederne i Det muslimske brorskap for å være amerikanske spioner, men det er første gang at Norge er nevnt i en slik sammenheng.

– Den norske ambassaden i Kairo forfølger denne saken opp mot egyptiske myndigheter, sier Astrid Sehl.

Ledende rolle

Bishr er ingen hvem som helst innen Brorskapet og var statsråd i Mursis regjering.

Han var også blant dem som forsøkte å forhandle fram en avtale med overgangsregjeringen som ble innsatt av kuppmakerne i 2013.

I den forbindelse deltok han på flere av møtene med EUs utenrikssjef Catherine Ashton, som forsøkte å mekle fram en løsning etter kuppet.

Det nye regimet i Kairo ga ham reiseforbud i fjor, men inntil torsdag var han på frifot.

Les også
UD venter på svar om spionanklage fra Egypt
Les også
Egypt tilbyr egyptisk fredsstyrke til palestinerne
Les også
Har oppdaget ekstremt avansert spion-dataprogram
Les også
– Har tett kontakt med Hamas-topper
Les også
Brorskaps-leder beskyldes for spionasje for Norge