Krever abortrett for kvinner smittet av zikaviruset

Brasilianske advokater, aktivister og forskere krever at brasilianske myndigheter må tillate gravide kvinner som frykter at de er smittet av zikaviruset å ta abort.

I Brasil får kvinner kun gjennomføre abort hvis graviditeten er livstruende eller har oppstått som en følge av voldtekt.

LES:Ni av ti velger abort når fosteret har Downs

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I 2012 lyktes en gruppe aktivister å få gjennom en lov om at brasilianske kvinner også kan ta abort hvis fosteret har anencephaly, en tilstand som hindrer normal utvikling av hjernen til fosteret.

Kravene om nye abortrettigheter for brasilianske kvinner skal leveres til Høyesterett innen to måneder, skriverBBC.

Aktivistene mener at den brasilianske staten er ansvarlig for zikautbruddet, fordi de ikke har gjort nok for å utrydde myggen som sprer viruset og derfor må ta ansvar.

Brasil er det landet som så langt er verst rammet av zikaviruset, med 270 bekreftede tilfeller av mikrofali og 3.500 tilfeller som forutsatt utredes.

Mikrokefali kjennetegnes med at barna er født med unormalt små hoder og underutviklede hjerner. Det forskes på om sykdommen i tillegg fører til nedsatt syn og hørsel.

Verdens helseorganisasjon (WHO) meldte torsdag at viruset har en eksplosiv spredning og kan smitte så mange som fire millioner mennesker.