Omstridt statsmann og fredsfigur

Han huskes for Oslo-avtalen og sine fredsvisjoner. Men først da han ble president, ble Shimon Peres populær blant sitt eget folk.

Peres døde 28. september, 93 år gammel.

– Han vil etterlate seg et stort tomrom, sier tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik, som kjente Peres personlig.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Bondevik var gjest da Peres fylte 90 år for tre år siden.

– Han var en veldig varm person og flink til å tale og snakke med mennesker. Han var visjonær på Israel og fredens vegne, og opprettet Shimon Peres Foundation da han var ute av politikken, sier Bondevik.

Hjerneslag

For to uker siden ble Peres sendt til sykehus med hjerneslag. Tilstanden var lenge alvorlig, men stabil og gikk i positiv retning. Så snudde det.

Den israelske statsmannen døde uten smerter og med familien rundt seg på et sykehus i utkanten av Tel Aviv, ifølge Rafi Walden, svigersønn og personlig lege.

– Med dyp sorg sier vi farvel til vår kjære far, den niende presidenten, sier sønnen Chaim Peres.

Familien takker alle som har sendt støtte og forbønn.

Begravelsen holdes fredag i Jerusalem med verdens statsledere til stede. Ambassaden i Oslo flagget i går på halv stang, og planlegger å åpne kondolanseprotokoll på fredag.

Eks-presidentens bortgang vil bli markert i Det mosaiske trossamfund i Oslo i forbindelse med feiringen av jødisk nyttår, Rosh Hashana, på søndag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Forstander Ervin Kohn møtte Peres i 2014 da han besøkte synagogen på St. Hanshaugen før selve statsbesøket til Norge var i gang.

– Allerede da var Peres ganske svekket, han hadde passert 90 år, men han var enormt tilstedeværende. Da fokuserte han på håp og ungdommen. Han var en sterk personlighet. Når han kom inn i et rom fullt av mennesker, ble det stille, sier Kohn.

Han tror Peres vil bli mest husket for Oslo-avtalen, selv om den mislikes både på palestinsk og israelsk side. Kohn mener imidlertid at avtalen var et positivt paradigmeskifte som gav palestinerne selvstyre og lot PLO etablere seg på Vestbredden.

Pop som president

Allsidighet er et annet stikkord for Peres, mener Kohn.

– Han er Israels historie og en som passet på at Israel var et levende, liberalt demokrati. I utlandet er det lett å se todimensjonalt på Israel, bare i lys av konflikten, men Israel er så mye mer enn det, og det viste Peres.

– Var han elsket av folket?

– Han var aldri noen kjempepopulær politiker før han ble president. Presidentrollen gav ham en annen verdighet og kjærlighet fra folket, sier Kohn.

– Shimon Peres vil bli stående som en av de store kjempene i den moderne staten Israels historie, sier Conrad Myrland, leder for Med Israel for fred (MIFF).

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han er glad for at han fikk muligheten til å møte Peres under statsbesøket til Norge i 2014.

– Den gang sa han: «Jeg trives sammen med andre mennesker, og jeg har kommet frem til at jeg selv har blitt hjulpet mer av andre mennesker, enn jeg har vært i stand til å hjelpe dem. Det er stort å få lov å tjene.» Dette er visdom som jeg håper å bære med meg for resten av mitt liv, sier Myrland.

Omstridt politiker

President Reuven Rivlin avbrøt onsdag sitt statsbesøk til Ukraina for å komme tilbake til Israel.

– Vi elsket ham fordi han fikk oss til å våge å se for oss ikke det som en gang var her, eller hva som er her nå, men hva som kunne bli, sier presidenten.

Også statsminister Benjamin Netanyahu uttrykker sin dype sorg over Peres' bortgang.

– Hans navn vil for alltid være inngravert i historien om gjenfødelsen av det jødiske folket, som en av våre store ledere og som en av grunnleggerne av staten Israel, sier Netanyahu.

– Mens verden husker Peres som Nobelprisvinner, vil palestinere huske Peres som en «krigsforbryter», skriver organisasjonen Palestinsk informasjonssenter på sin nettside.

Samtidig uttaler palestinernes president, Mahmoud Abbas, følgende på Twitter:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Shimon Peres' død er et tungt tap for hele menneskeheten og for fred i regionen.

Blod på hendene

Israel-ekspert og religionshistoriker Hanne Eggen Røislien understreker at Peres hadde et langt politisk liv, og at det ikke finnes myke politikere i Israel.

– Fordi han har vært med så lenge, har han mye blod på hendene, det er det ingen tvil om. Peres har vært med siden staten ble opprettet, og vært aktiv i forsvarsledelse og politisk ledelse siden har var 29 år, sier Røislien, som har forsket på israelske soldaters verdensbilde.

– Hvilken arv etterlater han seg?

– Det kommer an på hvem du spør. Han har gjennomgått en voldsom endring fra å være pådriver for atomvåpen og starte bosettingsprosjektet, til å ende opp som fredsfigur. Internasjonalt er han en forkjemper for dialog, mens israelerne ser på ham som en statsmann, sier Røislien.

To ansikter

Dagen-redaktør og Israel-kjenner Odd Sverre Hove forteller at Peres ble oppfattet som å ha to ansikter, et offentlig, og et internt som var mer knallhardt og fokusert på selvforsvar for landet.

Hove tror Peres hadde sin lykkeligste periode som president.

– Han brøt med den tilbaketrukne presidentrollen og kom med visjonære utspill som konkurrerte PR-messig med statsministeren, sier Hove.