Venstre bryter budsjettforhandlingene

Venstres stortingsgruppe har besluttet å bryte forhandlingene med Høyre og Frp om statsbudsjettet for 2017.

Det kunngjorde Venstre i en skriftlig uttalelse tirsdag ettermiddag.

– Årsaken til bruddet er at regjeringspartiene ikke har vært villige til å forhandle om viktige deler av statsbudsjettet, spesielt om tiltak for å redusere Norges klimagassutslipp i tråd med våre forpliktelser i Parisavtalen, skriver Venstre.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Forhandlingene har pågått siden 2. november.

– Vi fikk i fjorårets budsjettavtale et løfte av Erna Solberg og Siv Jensen om et grønt skatteskifte som skulle gi betydelig kutt i klimagassutslippene, sier Venstre-leder Trine Skei Grande.

– Det var en konstruktiv løsning som reddet fjorårets budsjett. Siden den gang har vi fått Parisavtalen, og statsministeren har lovet FN, på vegne av hele Norge, at vi skal oppfylle vår del av den avtalen, legger hun til.

Men Venstre mener nå at regjeringen dessverre ikke har fulgt opp disse løftene da den kom til Stortinget med sitt forslag til statsbudsjett for neste år.

Grande bekrefter brudd:

 

 

KrF bestemmer seg i morgen

KrF skal i ekstraordinært gruppemøte onsdag bestemme seg for om de skal bryte budsjettforhandlingene, slik Venstre har gjort.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det opplyser KrFs kommunikasjonsrådgiver Dag Fedøy til NTB.

– Vi jobber internt nå. På gruppemøtet i morgen vil vi ta stilling til saken, sier han.

Venstres stortingsgruppe besluttet tirsdag å bryte forhandlingene med Høyre og Frp om statsbudsjettet for 2017.

Frp-leder Siv Jensen kommenterer at Venstre bryter:

 

 

Frp: Trist at Venstre bryter

Det er trist at Venstre velger å bryte, mener Frp. Parlamentarisk leder Harald Tom Nesvik sier Venstre fikk et svært godt tilbud både på klima, miljø, utdanning, teknologi og forskning.

– Vi har strukket oss langt for å gi Venstre et godt tilbud. At de likevel velger å bryte, er trist. Både innbyggere og næringsliv har behov for forutsigbarhet og stabilitet, sier Nesvik.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han understreker at det aldri var noe tema for Fremskrittspartiet å forhandle om den såkalte bilpakken.

– Både statsministeren og finansministeren har vært tydelige på at den pakken setter rammene for hvor langt det er forsvarlig å gå, sier Nesvik. 

Nå blir budsjettets skjebne avgjort under finansdebatten i Stortinget 5. desember.

Høyre beklager

Det er beklagelig at Venstre har valgt å bryte budsjettforhandlingene, til tross for friske milliarder til grønne tiltak, mener Høyres parlamentariske leder Trond Helleland.

– Vi synes det er beklagelig at Venstre har valgt å bryte budsjettforhandlingene, sier Helleland i en uttalelse.

– Vi har de siste ukene lagt fram flere ulike forslag og tilbud til dem. Dette er forslag som styrker det grønne skiftet og andre viktige saker for samarbeidspartiene som skole og næringspolitikk, legger han til.

Helleland viser til at regjeringspartiene underveis i forhandlingene har lagt på bordet forslag om flere milliarder kroner i grønne tiltak for å kutte norske klimautslipp.

– Vi jobber videre for å sikre landet et budsjett som sikrer flere jobber og bedre velferd, fremholder han.