Kaker som bare spises til fest

I Israel har jeg lært å sette pris på at alle årstider og høytider har sine egne bakverk og matretter.

Denne uken har vi feirethøytiden purim, og i den forbindelse har bakeriene solgt store mengder av en type trekantede småkaker som kalles for hamantaschen – Hamans lommer.

Det dreier seg om lommene til den onde Haman fra Esters bok i Bibelen. Tradisjonelt har disse vært fylt med en søt masse laget av valmuefrø, men i moderne tid har en begynt å fylle dem med alt fra syltetøy, dadler, sjokolade og krokan til ost. Mange bakerier rydder hyllene for andre typer bakverk, eller de setter frem store bord der kundene kan drive selvplukk blant hundrevis av hamanslommer med ulike smaker.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Neste uke er det imidlertid slutt på salget av hamanslommene og tilbake kommer rugelach, babka, makroner, mandelbrød og bourekas. Dersom du er veldig glad i hamantaschen, må du glede deg i nesten et år til neste gang de blir å få tak i.

Abigail’s Chocolate and Peanut Butter HamantaschenAbigail’s Chocolate and Peanut Butter Hamantaschen RECIPE: http://bit.ly/jewlish_abitaschenPosted byJewlish on 5. mars 2017


I Jerusalem bor det mange jøder av amerikansk avstamming. Disse kommer fra en kultur der det nærmest er en selvfølge at en kan få tak i alt en ønsker til enhver tid. Likevel synes det som om de fleste tilpasser seg de israelske skikkene.

Ett sted går imidlertid grensen. Under hanukka, som feires omtrent samtidig som jul, er det vanlig å fortære store mengder sufganiyot. Dette er et bakverk som ligner både på berlinerbollen og på donuten – smultringens sjenerøse amerikanske onkel.

For mange amerikanere er imidlertid dette en del av den daglige dietten året rundt. En spiser donuts både til frokost og lunsj, og som kaffemat. Selv helsebevisste amerikanere vil nok mene det er utenkelig å vente i et helt år på neste bit av det melisglaserte bakverket.

For de fleste bakerier i Jerusalem er det like utenkelig å bake sufganiyot utenom sesongen, så løsningen har blitt at det nå er etablert et par små amerikanske bakerier i byen. For, som jeg selv forsto da jeg for noen år siden bodde «over there» – det er alltid tid for en donut!
 

HørIsrael-korrespondentens podcast:

Posted byIsrael-korrespondenten on 2. mars 2018

Artikkelen fortsetter under annonsen.