Hvem skal ta over etter denne mannen?

Svein Granerud har fylt «skoene» godt. Nå sliter Normisjon med å finne en ny leder for arbeidet i Norge.

Som ventet

Hun understreker at lederjobben ikke er en typisk stilling de kunne forvente mange søkere til.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– I tillegg tenker jeg at Svein Granerud har gjort en god jobb i mange år og at det kanskje ikke er så lett å tenke seg at man skal overta etter ham. Vi regnet med at det kunne bli vanskelig å finne hans etterfølger.

Normisjon har landet på en løsning der Granerud fortsetter med en del av arbeidsoppgavene han har hatt. Han skal arbeide med forkynnelse, undervisning, veiledning og teologi. I en kort e-post til Dagen opplyser han at han fyller 67 år i februar, men at han i tre år fremover vil ta hånd om disse oppgavene. – Det blir meningsfullt, avslutter han.

Mye kompetanse

Normisjon er en evangelisk luthersk organisasjon og har kontakt med over 70.000 mennesker over hele Norge. I tillegg til å drive misjonsarbeid på fire kontinent har organisasjonen ca 30 forsamlinger/menigheter, mange skoler, barnehager og foreninger. Den er delt inn i 13 regioner som er juridisk selvstendige.

Alt dette har avdelingslederen for Normisjons arbeid i Norge et overordnet ansvar for, i tillegg til at vedkommende må ha teologisk kompetanse, lederkompetanse, evne til å utruste andre, gode kommunikasjonsevner og god kjennskap til organisasjonen.

Tydelig leder

– Man må være en tydelig leder, og det vil være vanskelig å inneha stillingen uten god teologisk kompetanse. På grunn av den økonomiske situasjonen har Normisjon sett seg nødt til å si opp folk ved hovedkontoret de siste årene. Det gjør en slik stilling enda mer krevende, tror Langmoen Kvelland.

Nå sier han: – Jeg tenker at det er viktig både å lete etter folk på et tidlig tidspunkt og å bygge opp kompetansen og forutsetningene i god tid før det er aktuelt å ta over en lederjobb. I jakten på ny generalsekretær i Normisjon henvendte vi oss direkte til det vi trodde kunne være en aktuell leder. Det var ren headhunting.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Heitmann har tro på å lete i «egne rekker» og bruker Misjonsalliansen og Norsk Luthersk Misjonssamband som eksempler. Førstnevnte fant ny generalsekretær blant sine egne. I juni ble en ny leder for NLM Norge tilsatt, også han fra organisasjonen.

– Stillingen som leder for Normisjon i Norge innebærer mange og varierte arbeidsoppgaver. Favner den for vidt?

– Det er en veldig omfattende stilling slik den har utviklet seg. Jeg kan tenke meg at de som kjenner Svein Granerud har sett på ham som et ideal for den typen jobb og at en del ikke vil føle seg komfortabel med å ta over. Granerud har jo vokst med jobben og utformet den ut fra sine allsidige gaver.

Leder og reisesekretær

Vidar Leif Haanes, rektor ved Menighetsfakultetet, ser at det er en utfordring å få søkere til lederstillinger i Kirke-Norge.

– Vi ser noe tilsvarende for stillinger i Den norske kirke. Ikke bare er det prestemangel, men det er også færre som søker sentrale stillinger som tidligere ble ansett for å være attraktive.

– Hva tror du er den største utfordringen med lederjobben i Normisjon?

– Kanskje er det vanskelig for yngre generasjoner å gå inn i en stilling som innebærer så mye ansvar men som ytre sett ikke har så mye status? Jeg vet egentlig ikke nok til å si noe om det. Men jeg tror nok at en del yngre personer med barn i førskolealder og skolealder vil være mer på vakt i forhold til en stilling som innebærer reising. Ikke for forkynnelsen i seg selv. Som leder for Normisjon i Norge blir man en kombinasjon av leder og reisesekretær. Granerud har dessuten fylt rollen på sin måte og er godt kjent for det. Han har på en måte «stemplet» stillingen. Det er aldri lett å skulle overta etter noen som har fylt rollen på en så god måte, sier Haanes.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ørjan Hummelsund i Human AS har erfaring med å rekruttere ledere til ulike organisasjoner. Hans erfaring er at man i mange tilfeller aktivt må gå ut og snakke med aktuelle ledere, invitere dem inn i en prosess og komme i dialog.

– Vår erfaring er at det ikke er så mange som aktivt søker toppjobber og at det kan være utfordrende å finne høyt kompetente ledere, sier han.